Descopera 9 solutii ingenioase propuse de catre oameni de stiinta sau diverse organizatii pentru salvarea Planetei!
Planeta Pamant este amenintata din spatiu si de catre activitatile omului. In spatiu se gaseste Soarele, steaua care a facut posibila viata aici, insa care ne poate si omori pe toti daca nu stim cum sa micsoram efectele nocive ale razelor solare. Tot dincolo de atmosfera terestra se afla miliarde de roci in miscare. Oamenii de stiinta cunosc relativ bine 93% dintre asteroizi, dar raman totusi 7% care pot ameninta planeta oricand.

Intrand in patura protectoare si coborand spre pamant, ne lovim de o problema tot mai pregnanta: incalzirea globala. La aceasta s-a ajuns prin emisiile tot mai mari de CO2, care au tot crescut temperatura, potrivit Yuppy.

1. Omul s-a inspirat tot timpul din natura. Asa se face ca in 1991, vulcanul Pinatubo (Filipine) a erupt, aruncand in aer tone de sulfuri ce au ajuns pana in stratosfera. Acele sulfuri au reflectat razele solare si temperatura a scazut cu 0.5 grade Celsius. Evenimentul l-a inspirat pe Paul Crutzen, castigator al premiului Nobel in 1995 pentru studierea stratului de ozon, facandu-l sa vina cu ideea de a plasa sulfuri in paturile superioare ale atmosferei. Crutzen a marturisit ca incalzirea globala ar fi stopata in numai sase luni prin trimiterea unor baloane speciale, prevazute cu tunuri care pulverizeaza substanta chimica in aer.

2. Daca ideea lui Paul Crutzen pare plauzibila si nu foarte dificil de aplicat, trebuie sa stiti ca astronomul britanic Roger Angel s-a gandit la altceva in locul sulfurii. Angel a propus asezarea pe orbita a unor oglinzi (16 trilioane la numar), capabile sa respinga 2% din razele solare care altfel ar fi ajuns pe pamant. Dar cum duci oglinzile acolo? Planul astronomului prevede construirea unei "prastii electromagnetice" pe un munte, care sa arunce discurile direct pe orbita. Proiectul ar necesita 30 de ani si costuri totale de aproximativ 4 trilioane de dolari...

Poate ca Roger Angel ar trebui sa vada tunul propus de catre John Hunter, fizician la Lawrence Livermore National Laboratory, care a incercat inca din 1992 sa sunteze cumva lansarea clasica, pe baza de rachete, a diferitelor obiecte in spatiu. Motivul principal este destul de simplu: o racheta inseamna 10.000$ pe kilogram. Acestea sunt costurile. John a proiectat acum o platforma plutitoare denumita Quicklaunch, capabila sa trimita anumite componente direct pe orbita, cu o viteza de 13.000 mph. Quicklaunch are practic un tun cu hidrogen situat la 480 de metri sub apa. Cel mai jos exista un compartiment cu hidrogen, acesta fiind incalzit foarte tare prin arderea gazului metan. Hidrogenul se dilata si creste presiunea in compartiment de 500 de ori. O simpla valva elibereaza apoi gazul, impingand obiectul aflat pe teava. Hunter spune ca toate costurile se reduc la 500$ pe kilogram, adica de 20 de ori mai putin. Interesant, nu-i asa? - Toxel

3. Suntem tot timpul atentionati cu privire la efectul incalzirii globale asupra ghetarilor, indeosebi din zona arctica. Ei bine, trebuie sa stiti ca anual, rata de topire a ghetarilor este in crestere, ajungand la aproximativ 90 de kilometri cubi. Efectele se traduc in posibile inundatii, reconfigurari ale curentilor oceanici si modificari climatice importante in anumite regiuni ale globului.

In Elvetia, tara recunoscuta pentru partiile sale de schi, proprietarii acestor partii isi fac griji suplimentar, pentru ca topirea ghetarilor autohtoni pune in pericol sursa lor principala de venit. Asa se face ca solutia a venit prin "Ice Protector", un material textil special cu care au fost acoperiti unii ghetari. Rezultatul? 80% mai putina topire a lui Gurschen, in comparatie cu ceilalti ghetari vecini. Neajunsul principal este ca acel material costa 12 milioane de dolari pe kilometru patrat, deci nu prea poate fi utilizat la scara mai larga...


Citeste pe Yuppy.ro alte solutii interesante pentru salvareaa Terrei.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.