• Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri. Se stiu multe despre el, insa exista cateva detalii cu privire la inceputurile celebrului board game, cat si despre implicarea sa in cel de-al II-lea Razboi Mondial, care nu au fost cunoscute din pricina unui secret bine pastrat. Britanicii au tinut secretul, fireste.

Monopoly, razboiul mondial si un secret bine pastrat: Anglia lupta impotriva Germaniei si avea zeci de mii de soldati capturati pe tinuturile naziste, ce trebuiau cumva recuperati din cauza intentiilor neclare si pe alocuri criminale ale germanilor. Monopoly era destul de cunoscut la vremea aceea chiar si in Europa, iar nazistii se plictiseau teribil cand nu aveau misiuni de indeplinit, recurgand la clasicul pachet de carti, table si, desigur, jocul in care oricine se putea imbogati, cel putin virtual. Britanii au recurs la un siretlic, trimitand cutii cu Monopoly detinutilor din taberele germane. Pana aici, nimic neobisnuit. Insa serviciile secrete britanice nu intentionau sa-si mai distreze soldatii capturati, ci sa-i scoata de acolo cu orice pret. Mai multe despre Monopoly, citeste pe Yuppy.ro.

  • Daca jocul de Monopoly a avut rolul pe care l-ati putut vedea anterior, trebuie sa stiti ca postul de radio BBC a colaborat indeaproape cu serviciile secrete britanice, transmitand informatii codificate ofiterilor si soldatilor dispusi pe fronturi. De departe cele mai ascultate in timpul razboiului, emisiunile British Broadcasting Corporation contineau adesea, la deschidere, versuri din Shakespeare sau Verlaine. Pentru publicul larg, ele nu insemnau decat divertisment, insa pentru anumite grupuri de rezistenta din Europa, erau informatii cruciale despre venirea unui oficial SS, despre distrugerea unui tronson de cale ferata sau un semnal de pregatire pentru lupta. “The long sobs of the violins of Autumn” si “Soothes my heart with a monotonous languor”, intoarse prin recombinari de litere, insemnau mare lucru pentru francezi. Nazistii erau constienti de puterea BBC si au interzis radiourile in teritoriile ocupate. Nu se puteau insa impotrivi semnalelor radio, iar aparate se gaseau, chiar daca riscurile erau uriase...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.