Cuplurile in varsta sunt mai fericite in dragoste decat media si au adesea o viata sexuala satisfacatoare, daca nu foarte buna, in pofida catorva dificultati fizice, potrivit unor cercetatori canadieni, relateaza AFP.

Statisticile arata ca persoanele in varsta de peste 65 de ani obtin intre 119 si 120 de puncte pe scara Spanier, care masoara satisfactia in relatia de cuplu, in timp ce media nationala este de 114, scrie NewsIn.

"Este o diferenta importanta, semnificativa", a declarat pentru AFP Gilles Trudel, profesor universitar de psihologie.

Scara ia in calcul factori precum satisfactia in viata sexuala, dar si comunicarea in cuplu si functionarea relatiei in general.
Trudel admite ca acest rezultat poate fi explicat si prin faptul ca majoritatea cuplurilor care au avut probleme au divortat, deci studiul le ia in calcul numai pe cele care au rezistat timpului.

De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca, dupa iesirea la pensie, partenerii petrec mult mai mult timp impreuna, putand avea activitati comune, si pot trai o "a doua luna de miere", afirma psihologul.

Este adevarat ca, in unele cazuri, aceasta noua apropiere poate avea un efect invers: o serie de probleme, ignorate cand activitatile profesionale sau cresterea copiilor ocupa mult timp, pot sa reapara cand exista suficient timp liber... Si atunci sa duca la accese de anxietate sau la depresii, fenomene de doua ori mai frecvente la batrani decat la tineri.

Cercetatorii au mai observat un fenomen recent, desi mai restrans: daca in trecut persoanele batrane nu divortau, practic, niciodata, in prezent, intre 5% si 6% dintre cuplurile in varsta de separa, inclusiv din cauza unor legaturi extraconjugale.

De asemenea, viata sexuala nu mai este un subiect tabu. "Exista un mit" negativ privind sexul la persoanele in varsta, precizeaza Trudel. Pe masura avansarii in varsta, "sexualitatea se transforma, dar (batranii - n.red.) pot simti inca placere (...), cu ajutorul medicamentelor sau fara", adauga psihologul, bazandu-se in special pe declaratiile stranse in timpul cercetatorilor.

Cercetarile au asigurat discretie totala participantilor, ceea ce ii creste fiabilitatea: persoanele chestionate s-au aflat singure cu operatorul de interviuri si au raspuns apasand pe o tasta a unui calculator care inregistra raspunsul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.