Cativa arhitecti francezi au gasit o metoda extrem de ingenioasa de a curata apele Europei. Inspirati de vietatea marina Physalia, acestia au creat o gradina plutitoare care va naviga pe raurile din Europa si le va curata de impuritati.
Pentru cei care nu stiu, “Physalia physalis” este un animal acvatic din ordinul celenteratelor, dotat cu un sifon ca mijloc de locomotie, care poate provoca oamenilor aflati pe o raza de 30 de metri paralizie sau chiar stop cardiac. Arhitectii de la compania Vincent Callebaut Architects au proiectat inspirati de aceasta vietate o gradina care va curata apa de baut din raurile europene.

Physalia este o gradina plutitoare 100% ecologica, fara emisii de carbon si construita sustenabil, alimentandu-se cu energie regenerabila, de la soare (cu ajutorul celulelor fotovoltaice) si din apa (cu ajutorul unor turbine). Traseul sau include rauri precum Dunarea, Volga, Rin, Guadalquivir, Eufrat si Tibru. Potrivit Coolest Concepts, oamenii prezenti pe aceasta gradina vor bea apa din fluviile pe care va pluti datorita suprafetei din aluminiu combinate cu otel si cu TiO2 (Dioxid de Titan), care determina radiatiile ultra violete sa curete apa. In plus, gradina absoarbe chimicalele si deseurile de carbon lasate de barcile si vapoarele traditionale, scrie The design blog.

Pe situl oficial al proiectului arhitectii vorbesc despre cele 4 gradini principale care formeaza Physalia: "Gradina de apa" pe unde apa intra, "Gradina de pamant" dedicata analizelor internationale care vizeaza ecosistemul acvatic, "Gradina de foc" care protejeaza suprafata apei si proiecteaza peisajee subacvatice, realizand adevarate expozitii ale ecosistemului subacvatic. Ultima gradina, cea de aer, se ocupa de oxigenul si lumina de sub lentilele pneumatofore.

Initiativa Vincent Callebaut Architects, venita dupa Conferinta de la Copenhaga, intareste convingerea ca omul este centrul acestui proiect bionic si este recomandat ca el sa pastreze balanta dintre actiunile sale si respectul fata de mediul inconjurator. Arhitectura este un loc nomad, puternic concentrat pe natura, biotehnologie si informatii, acesta fiind un mic aport al contemporanilor nostri care inca mai vor un loc mai bun de trai.

Printre alte proiecte inovatoare ale arhitectilor se gasesc Dragonfly - ferma verticala, Lilypad - orasele viitorului, Anti-Smog si Jungla Parfumata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.