Un caz de medicina legala vechi de peste patru secole: specialistii cred ca Diane de Poitiers, favorita regelui Frantei Henric al II-lea, care a domnit in secolul al XVI-lea, a murit intoxicata cu un “elixir al tineretii” ce continea aur.
Elixirul, foarte popular la curtea regala a Frantei, in secolul al XVI-lea, era preparat de spiteri si alchimisti si continea clorura de aur si dietili-eter, potrivit Descopera.

Diane de Poitiers (1499-1566) era celebra pentru frumusetea ei si pentru faptul ca arata mult mai tanara decat era in realitate. Dar e putin probabil ca acest lucru sa se fi datorat elixirului, de vreme ce acesta i-a provocat o intoxicatie ce s-a dovedit, in cele din urma, fatala.

Ramasitele Dianei de Poitiers au fost descoperite abia in 2008. Dupa moartea regelui, in 1559, favorita a fost izgonita de la curte de catre regina-vaduva Caterina de Medici si s-a retras la castelul Anet, daruit ei de catre rege, unde s-a stins in 1566.

Trupul ei a fost ingropat intr-o capela funerara anume construita, dar mormantul a fost devastat in zilele revolutiei franceze, iar scheletul a fost aruncat intr-o groapa comuna din afara zidurilor domeniului, potrivit Mail Online.

Cercetatorii francezi Joel Poupon si Philippe Charlier au incercat sa identifice ramasitele Dianei de Poitiers printre cele aflate in groapa comuna. Ei au descoperit un schelet ale carui caracteristici se potrivesc cu ceea ce se stie despre ea: varsta la care a murit, infatisarea ei atletica si faptul ca isi rupsese candva un picior, in timpul unei plimbari calare (scheletul prezinta urmele unei fracturi vindecate).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.