Constructiile imposibile care exploreaza infinitul ale graficianului olandez M. C. Escher au fost puse in practica printr-un ambitios proiect al firmei de arhitectura condusa de Zaha Hadid, care a realizat in Roma un muzeu de arta contemporana, cu pereti rabatabili si podeaua devenita tavan.
Muzeul Maxxi se bazeaza pe crearea unui efect cinematic, cu scari care pornesc abrupt din holul de la intrare si dispar undeva in inaltimile cladirii, cu pereti astfel realizati incat sa devina podele pe masura ce constructia evolueaza spre nivelele superioare si cu alte podele care se transforma, si ele, la un moment dat, in tavan, potrivit Newsin

Toate incaperile au lumina naturala, insa ferestrele pot fi obturate, daca nevoile curatorilor cer asta. In plus, pentru a redimensiona spatiul, multi pereti sunt rabatabili. Orice fel de expozitie poate fi organizata in acest cadru, cadrele de beton care sustin cladirea putand fi folosite inclusiv pentru sculpturi de peste o tona greutate.

"Daca la exterior muzeul este conceput minimalist si impotriva tendintelor la zi, pe dinauntru curbele din beton ar trebui sa dea ideea unei panglici care se desfasoara in spatiu", spune Zaha Hadid, arhitectul britanic de origine irakiana, o promotoare a deconstructivismului arhitectural, care a mai avut proiecte neobisnuite cum ar fi Mind Zone la Millennium Dome in Londra sau Z.CAR, automobilul cu trei roti si propulsie pe hidrogen.

De asemenea, in 2004, Hadid a devenit prima femeie care a fost recompensata cu premiul Pritzker pentru arhitectura.

The Guardian, care o citeaza pe Zaha Hadid, anunta ca muzeul din Roma, a carui constructie a inceput in 1998, a fost partial deschis pentru public la sfarsitul saptamanii trecute, urmand sa fie utilizat la intreaga sa capacitate in primavara anului viitor.

Pe site-ul firmei de arhitectura a Zahei Hadid apare si un proiect realizat pentru Bucuresti, The Dorobanti Tower, gandita ca o cladire futurista inalta de 200 de metri, in forma de diamant, cu apartamente de lux, hoteluri si restaurante. Cladirea ar urma sa fie construita in zona Dorobanti - Mihai Eminescu si ar urma sa devina, potrivit proiectantilor, "o atractie turistica si o icoana arhitecturala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.