Consumul mediu de vin pe cap de locuitor este de aproape 24 de litri de vin pe an in Romania, in vreme ce media europeana este intre 20 - 50 litri/cap locuitor. Deci consumam mult vin. Cati dintre noi ne gandim si la faptul ca el este daunator danturii noastre?
Potrivit cercetatorilor de la New York, vinul alb si rosu are un continut acidic ridicat care conduce la cresterea riscului aparitiei problemelor dentare. Ei au comparat efectele vinului rosu si a celui alb asupra danturii. Au folosit o dantura de vaca (care are aceeasi structura cu cea a danturii omului) pe care au tinut-o timp de o ora cufundata in vin si apoi in ceai negru. Motivatia acestor alegeri este aceea ca ritualul zilnic al persoanelor include 1-2 pahare cu vin si o ceasca cu ceai, sau ambele, spun cercetatorii, potrivit Dentist.ro

Rezultatele au aratat faptul ca vinul alb este mai putin nociv decat cel rosu, dar in ambele cazuri dantura devine extrem de vulnerabila in fata modificarilor de culoare, arata BBC. Efectul este accelerat de combinarea unor bauturi cu aciditate diferita, cum ar fi vinul si ceaiul. De fiecare data cand se face aceasta combinatie, creste profunzimea petelor de la suprafata danturii.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Germania sustin insa ca vinul alb este mai daunator decat cel rosu, deoarece are o componenta mult mai acida care erodeaza smaltul dintilor. Pe langa aceasta contradictie cu rezultatele studiilor din New York, cercetatorii germani aduc un plus de noutati. Se pare ca actiunea coroziva pe care o produce vinul alb nu depinde de podgoria de unde provine sau de anul de productie si nici de concentratia de alcool. Ea depinde de pH-ul acestuia si de durata de expunere a dintilor la actiunea bauturii in cauza. Solutia pe care ne-o ofera este consumul de branzeturi care sunt bogate in calciu si deci ajuta la remineralizarea salivei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.