Documentarul "Discovering Ardi", care prezinta investigatia antropoligica care a identificat cel mai vechi stramos al omului, va fi prezentat in premiera pe Discovery Channel, pe 11 octombrie in SUA si pana la sfarsitul anului in Romania, informeaza reprezentantii postului de televiziune.
"Discovering Ardi" va prezenta descoperiri revolutionare despre evolutia omului. Ardi este un schelet femninin incomplet, vechi de 4,4 milioane de ani. Stirea despre descoperirea si studierea acestuia a fost publicata de revista Science, iar Discovery Channel prezinta in premiera mondiala documentarul de doua ore cu investigatia care a condus la publicarea studiului de referinta despre fosilele de Ardipithecus ramidus, potrivit NewsIn.

Investigatia stiintifica a inceput in desertul etiopian cu 17 ani in urma si deschide un capitol despre evolutia umana, dezvaluie primii pasi din evolutia stramosilor nostri. Scheletul Ardi, ceilalti hominizi alaturi de care a trait, rocile, solul, plantele si animalele care au format lumea acesteia au fost analizate in laboratoare din lumea intreaga.

Ardi este cel mai vechi schelet de acest fel descoperit vreodata si face parte din ramura hominida a arborelui genealogic al primatelor. Descoperirile facute in Etiopia dezvaluie un grad primar de evolutie in Africa, situat din punct e vedere cronologic inaintea celebrului Australopithecus botezat "Lucy".

Ardipithecus, botezat de cercetatori Ardi, a fost o faptura a tinuturilor impadurite, cu creierul de dimensiuni mici, brate lungi si picioare scurte. Pelvisul si talpile sale atesta o forma primitiva de mers biped pe sol, dar Ardipithecus era si un bun catarator in copaci, avand degete lungi la maini si la picioare, care ii permiteau o priza asemanatoare cu cea a unei maimute antropoide.

Ardipithecus nu este un cimpanzeu, nu este nici om, ci ceva ce am fost noi la un moment dat, potrivit unuia dintre paleontologii care au participat la proiect.

In documentarul "Discovering Ardi" este prezentata analiza stiintifica derulata de o echipa de 47 de cercetatori care reconstituie scheletul hominidului si stabilesc legaturi intre acesta si alte fosile de plante si animale. Documentarul este rezultatul unei colaborari de zece ani intre proiectul de cercetare Middle Awash si Primary Pictures din Atlanta.

Cu permisiunea Guvernului etiopian, primele filmari au inceput in 1999 si au fost urmate de alte trei filmari in zona de cercetari din desert si la Muzeul National din Addis Ababa. Alte filmari au fost derulate in laboratorul Universitatii din Tokyo de catre un alt cercetator implicat in proiect, Dr. Gen Suwa, dar si in diverse alte locatii din SUA. In 2007, Primary Pictures a incheiat un acord cu Discovery Channel, acordand retelei drepturi exclusive de difuzare atat pentru DISCOVERING ARDI, cat si pentru un program adiacent de o ora, care urmeaza sa fie difuzat anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.