Studentii ar putea fi supusi unor teste de depistare inainte examenelor, precum sportivii inaintea competitiilor, data fiind utilizarea din ce in ce mai frecventa a medicamentelor psihostimulante in mediile universitare, potrivit unui cercetator australian, informeaza AFP.
Intr-un articol publicat astazi in revista Journal of Medical Ethics, Vince Cakic, de la departamentul de psihologie al universitatii din Sidney, stabileste mai multe paralele intre folosirea medicamentelor pentru ameliorarea performantelor intelectuale si dopajul sportiv.

Situatii precum necesitatea de a memora o sinteza a literaturii ruse sau a unei formule complexe intr-o seara ii pot determina pe studenti sa apeleze la medicamente nootrope, utilizate pentru tratarea dementelor sau a problemelor de atentie, explica Vince Cakic. Acesta vorbeste despre medicamente precum modafinil (Provigil), metilfenidat (Ritaline), amfetamina (Dexedrine), piracetam (Nootropil), donepezil (Aricept), galantamina (Reminyl) sau selegilina (Deprenyl).

Utilizarea non-medicala a metlfenidat-ului sau amfetaminei este proprie unei patrimi dintre studentii din anumite campusuri universitare americane, subliniaza cercetatorul. Efectul acestora este azi "modest", insa cu dezvoltarea asteptata a noilor nootrope, spre exemplu pentru tratarea maladiei Alzheimer, folosirea acestor medicamente de catre studenti sanatosi se poate raspandi, arata NewsIn.

"Ar tebui interzisa utilizarea nootropelor de catre studenti si pe ce baza?", intreaba Vince Cakic, care se indoieste de posibilitatea unui control eficient. "Esecurile si incoerentele politicii anti-dopaj in sport se vor reflecta in mediile universitare daca o abordare razonabila si realista a problemei nootropelor nu va fi adoptata", avertizeaza acesta.

Luand exemplul cofeinei, care nu prezinta riscuri si este acceptata, Vince Cakic estimeaza ca siguranta medicamentelor va fi un factor important in acceptarea folosirii nootropelor in mediile universitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.