In mod normal, liliecii insectivori sunt niste mamifere zburatoare cu activitate exclusiv nocturna. Insa, o echipa mixta de specialisti britanici si italieni au descoperit doua specii de lilieci din centrul Italiei care si-au modificat comportamentul in ultimii ani, fenomenul ridicand noi intrebari asupra capacitatii de re-adaptare a animalelor.
Potrivit Descopera, avem de-a face cu liliacul soprana (Pipistrellus pygmaeus), o specie de liliac insectivor european. Specia in sine era considerate una eminamente nocturna. Cu toate acestea, specialistii au observat lilieci soprane zburand in mijlocul zilei prin padurile de fagi din canioanele muntoase din centrul Italiei. In cadrul unor observatii de teren mai amanuntite, echipa condusa de Dr. Daniel Russo a mai identificat o specie de liliac cu comportament diurn, liliacul barbastel (Barbastella barbastellus).

“Intr-o dupa-amiaza, in timp ce ne plimbam prin padure, am observat cativa lilieci zburand la o ora neobisnuit de timpurie”, a declarat Russo, citat de BBC. “Am crezut ca fenomenul este ocazional, de aceea ne-am intors in acelasi loc ziua urmatoare si am vazut ca erau tot acolo”, a mai spus acesta.

Acest tip de comportament este extrem de neobisnuit in randul liliecilor insectivori. Cei care vaneaza ziua au parte de mai multe insecte, dar sunt expusi in acelasi timp si la un pericol mai mare de a fi prinsi si mancati de pasarile pradatoare, potrivit Green-Report. Motivul pentru care liliecii din Italia au curajul sa vaneze ziua este acela ca locurile in care traiesc sunt joase si ferite de pasarile pradatoare. De aceea ei pot zbura in siguranta in timpul zilei bucurandu-se de mai multe insecte decat noaptea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.