Cum credeti ca va reusi un singur om sa stranga un milion de girafe create manual? Ei bine cu ajutorul internetului, lansand astfel un proiect artistic bazat exclusiv pe "firele" pe care le poate tese cu ajutorul Facebook si Twitter in tot paienjenisul web.
Mai mult de 150.000 de girafe desenate sau realizate prin colaje au fost trimise pana acum la adresa One Million Giraffes.com de catre oameni care s-au lasat purtati de inspiratie si-au luat creioanele si pensulele si au pus pietrele la temelia unei noi arte online in colaborare.

Ceea ce a inceput ca un pariu intre doi prieteni s-a multiplicat intr-un mic fenomen web, cu mii de girafe postate pe situri in fiecare zi. De la girafe pitice in culorile curcubeului, pana la girafe cu fructe si legume, ori girafe care se saruta, imaginatia celor cale le adauga zi de zi pe situl cu girafe nu are limite.

Initiatorul proiectului 1.000.000 de Girafe, Ola Helland, un web designer in varsta de 24 de ani, marturiseste ca a avut un feed-back covarsitor si ca oamenii nu au incetat sa-l bombardeze cu girafe imediat dupa lansarea sitului. Totul a pornit de la o discutie pe care a avut-o la inceputul anului cu prietenul sau Jørgen, despre potentialul creativ incomensurabil al internetului.

"Doua zile mai tarziu am facut situl mai mult in gluma ca sa nu-mi uit ideea. Am postat linkul pe Facebook si pe contul de Twitter (1.000.000 giraffes) gandindu-ma ca daca primesc 10-15 girafe de la prieteni o sa mor fericit. Apoi am fost sa iau pranzul si cand m-am intors aveam 60 de girafe, iar pana la sfarsitul zilei aveam 134. Atunci am inteles ca am inceput ceva asupra caruia o sa pierd controlul".

Printre regulile jocului cu girafe, Ola a accentuat faptul ca vrea ca girafele sa fie create de mana, alte imagini desenate pe calculator sau cumparate din magazine si fotografiate nu sunt acceptate. Tanarul crede cu incredere ca nu va fi nicio problema in atingerea cifrei magice de 1 milion pana la sfarsitul anului 2010. Oricum a fost asaltat in doar 2 luni de aproape 150.000 de girafe, ramanandu-i 493 de zile pentru restul de 850 782. Insa ceea ce a inceput ca un "proiect artistic copilaresc" a crescut intr-o idee plina de sens, dupa cum marturiseste el, aratand intregii lumi ca internetul e capabil de orice si ar putea fi folosit si in activitatile de moda veche sau de reunire a familiilor prin joaca, desene si arta.

"Cred ca putem sa profitam de internet si sa-l folosim ca pe o cale de raspandire a bucuriei, convingandu-i pe oameni sa renunte la televizor si sa creeze ceva cu adevarat real"
, a declarat el citat de The Telegraph. "Imi place la nebunie cand primesc email-uri de la parinti si bunici care-mi povestesc despre cum au stat ore in sir alaturi de copii sau nepoti cu creioanele in maini, tavaliti pe jos, desenand girafe sau tot ce le trece prin cap".

In afara de placerea de a castiga un pariu, pentru care Ola il va mentiona pe Jørgen pentru tot restul vietii, tanarul webdesigner din Norvegia spera ca planul sau nebunesc a ajutat la ceva concret, iar acum incearca sa atraga un sponsor corporatist care sa doneze cate un dolar pentru fiecare fotografie incarcata pe site, bani care vor fi redirectionati catre World Wildlife Fund, pentru a proteja girafele din salbaticie, care nu au parte de aceeasi dragoste de care au cele din desenele de pe One Million Giraffes.


Ajuta-l si tu pe Ola sa stranga 1.000.000 de girafe !



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.