Hartile organizeaza informatii. Marcheaza locatii si stabilesc distantele dintre 1 sau 1000 de puncte. Harta Umanitatii organizeaza de asemenea informatii, insa uita de reperele geografice si uneste oamenii din diverse locatii pe baza emotiilor, sentimentelor si semnificatiilor culturale.
De la leaganul mitic al umanitatii din Gradina Edenului, pana la cele mai inalte culmi ale imaginatiei umane, Harta Lumii scaneaza toate realizarile oamenilor, incercarile si tribulatiile lor prin mreaja istoriei.

James Turner, un artist si ilustrator freelancer dinainte de revolutia Twitter a reusit sa creeze una dintre cele mai inedite harti pe care le-am intalnit pana acum. Dupa cum marturiseste, harta a fost creata adunand actiunile noastre colective si credinta in care ne-am stabilit radacinile, singura harta din lume creata doar din ganduri, trairi, vise si cosmaruri.

Continentele se zbat in oceane de cunoastere (Oceanus Cognitum), oceane de furtuni (Oceanus Procellarum) sau in apele tulburi ai dusmanilor umanitatii (Mare Hostis humani generis) sau, ironic, in ape de criza (Mare Crisium). Harta uneste astfel spatiul lunar (toate locatiile fiind originale de pe luna) cu spatiul marin, rupand barierele fizice.

Close-up cu lupa pe harta


La o privire mai atenta, jumatatea nordica a hartii este ocupata de teritoriile care reprezinta virtutile umane. Spre exemplu Intelepciunea este situata in Nord, iar orasele sunt presarate alambicat atat fictionale cat si reale. Zona Aspiratiilor contine Muntii lui Shakespeare si orase precum Gray Havens, Paris, San Francisco si Montreal. In continuare avem zona Ratiune, cu regiuni denumite Copernicus, Leibniz, Descartes, Curie, Elizabeth I, Adam Smith si…Disney. La fel cum Infernul din Divina Comedie este cea mai interesanta parte, asa si zona ecuatoriala si sudul hartii sunt cele mai captivante. Cat vedem cu ochii se intinde pe harta Ezilul si in apropierea lui Paradisul Prostilor. Aici James Turner a tinut sa faca o mica precizare, in Paradis aflandu-se o insula numita Statul Lumii cu zone numite Insula Mustapha Mond (din romanul Brave New World), Orasul Planificarilor Interne, Centrul Predestinarii, Noul Ierusalim si orasele sale gemene Anabaptist Munster and Feely Corporation World HQ (”Feely Corporation” este de asemenea din Brave New World). In continuare, urmeaza partea cea mai amuzanta, teritoriile cele mai bantuite. In sud se gaseste Hedonismul, unde se afla regiuni ca Lacomie, Tradare, Deziluzie, Cosmar si Minciuni. Provincia Fara Tinta se afla de asemenea in aceasta zona si se mandreste cu zone ca Riyadh, Jeddah, Moscova, Tripoli si Hamilton. Si in sfarsit, in sud, avem Oroarea, Dezgustul, casa Distrugerii, Razbunarii, Maniei, Prehudecatii care inglobeaza Republica Libera si Canada.

Pamantul care pluteste deasupra apelor, este spart in 3 continente, fiecare legat de cate o parte importanta a mintii umane: superego, ego si id. Superego-ul uman este dominat de cele mai inalte aspiratii, este centrul nostru moral, acolo unde compasiunea, dragostea si virtutea rezida. Speranta, familia, bunatatea si frumusetea locuiesc aici si se intind peste campuri de pace si orase linistite. Ego-ul este dominat de ratiune, gandire empirica si ordine, acesta fiind taramul stiintei, unde natura este dominata de minte si ordinea este cea care ne stavileste emotiile si pasiunile. Iar ultimul continent, id-ul este cel mai intunecat, dominat de dorintele cele mai primitive si animalice. Aici se salasluieste ura, invidia, zgarcenia, poftele, dorintele de a insela si a face rau, unde razboiul naste atrocitati.

Incercarea lui James Turner este nascuta din dorinta de a strange ultimii 6000 de ani pe o foaie si de a da un sens civilizatiei si cursului pe care l-a urmat. Si cum geografia natiunilor lumii este intr-un flux continuu, tari noi se formeaza, altele se destrama, se creaza uniuni si frinturi comune, aceasta schimbare va avea loc constant cat omenirea va dainui pe acest Pamant.

Pentru realizarea hartii au fost necesare 5 luni de munca asidua, pentru a pune cap la cap mii de destinatii atat din istorie cat si din fictiune, din legende, povestiri ori marturii. Bineinteles o asemenea lucrare la scala grandioasa are destule hibe. Iar ca sa atinga perfectiunea locatiile ar trebui asamblate si eval;uate de echipe de experti in istorie, filozofie, literatura si stiinta, iar intregul rezultat sa fie proportionat cu ajutorul unui computer. In fiecare an ar trebui schimbata, iar cu timpul ar creste mai mare si mai complexa, la fel cum evolueaza si omenirea. Bineinteles ca intreaga idee este la un moment dat utopica. De fapt, aceasta harta este chiar doua iterare a hartii, mult mai mare si mai complexa decat prima, care era doar un print.

Harta costa 29.95 dolari si se poate achizitiona de aici.

James Turner
se poate lauda cu o viata lunga si bogata in multimedia si cu o lista de clienti foarte importanti pentru care a desenat: The Wall Street Journal, Elle, WIRED Magazine, IBM, BASF, The Milken Institute Review, ING, TD Bank, In Character, Reader's Digest, The Chicago Tribune, The Globe and Mail, Popular Science, Red Herring Magazine, MacWorld si alte sute de publicatii pe care fara falsa modestie artistul recunoaste ca nu si le mai aminteste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.