Probleme de sanatate, bani mai putini si schimbari de statut social. Cam la asta se reduce batranetea si de toate acestea se tem cei mai multi dintre noi, insa psihologii au ajuns la concluzia ca ultima perioada a vietii este si cea mai fericita.
Potrivit psihologilor, ar trebui sa privim cu relaxare spre viitor si sa nu fim deloc ingrijorati. Cei mai multi oameni devin mai fericiti odata cu inaintarea in varsta, arata un studiu realizat pe o serie de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si peste 90 de ani.

Specialistii au descoperit ca oamenii in varsta isi valorifica timpul mai bine si stiu deja cum sa evite situatiile care ii streseaza sau intristeaza. Tinerii ar trebui sa invete din modul de viata al batranilor, anunta Asociatia Americana de Psihologie, citata de BBC, potrivit realitatea.net. Societatea europeana este una care imbatraneste. In ultimele decenii rata de fertilitate a scazut, in timp de rata de mortalitate a scazut si ea, iar trendul se va mentine si in viitor, potrivit rapoartelor emise in repetate randuri de Uniunea Europeana, Banca Mondiala sau Fondul Monetar International. Insa o societate mai batrana este una mai fericita, sustine dr. Susan Turk Charle, de la Universitatea din California, scrie Ziua.

Parerea este impartasita si de dr. Laura Carstensen, de la Universitatea Stanford. Carstensen a realizat un studiu pe voluntari de toate varstele, carora le-a cerut sa tina un jurnal al starilor emotionale si pe care i-a supus unor teste psihologice. Ea a descoperit ca oamenii mai in varsta au mai putine stari psihice negative decat tinere sau mai de scurta durata. Mai mult, se pare ca batranii nu sunt dispusi sa asculte criticile care li se aduc. Odata cu varsta, oamenii invata sa-si controleze si echilibreze starile emotionale. "Batranii incearca sa se bucure de timpul lor asa ca evita situatiile neplacute. De asemenea, ei identifica usor intentiile celor din jur, asa ca evita situatiile stresante", explica dr. Laura Carstensen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.