In 2005 criptozoologul si jurnalistul zoolog Richard Freeman si-a adunat cativa prieteni si a plecat in cautarea uneia dintre cele mai temute criptide din lume: un animal care teroriza oamenii din Mongolia si-i inspaimanta cu aparitia sa respingatoare si comportamentul ucigas.
Nu s-a mai scris de foarte mult de Viermele Mortii, despre care se credea ca se ascunde in Desertul Gobi. Se pare ca oamenii au uitat de existenta lui, ba mai mult l-au pus ca si pe Yeti, pe seama unei legende. Insa asta nu l-a oprit pe Freman sa plece in cautarea lui.

Viermele mongolian mort este legendar, insa criptozoologia nu. "Am auzit vorbindu-se despre acesta creatura cu cateva ore inainte sa plec in expeditie. Prima oara despre creatura stranie a vorbit in Vest profesorul si aventurierul Roy Chapman Andrews, sursa de inspiratie din spatele lui indiana Jones" marturiseste Richard Freeman.

Viermele mortii a fost uitat in perioada in care Mongolia s-a aflat sub dominatie socialista. Exploratorul ceh Ivan Mackerle a reusit prin investigatiile demarate in 1990 sa mai retrezeasca interesul populatiei asupra legendei delicate, In cautarea Viermelui Mortii.

In pregatirea expeditiei sale Freeman a plasat afise si fluturasi in zonele mongoleze pe care urma sa le exploreze. In flyere explicau ca sunt un grup de oameni de stiinta englezi care vor calatori prin zona si le vor da oamenilor cate 50 de dolari recompensa pentru orice specimen de allghoi-khorkoi (vierme intestinal), denumit asa dupa asemanarea Viermelui mort cu viermii gasitit in intestinele bovinelor.

Toata lumea povesteste din auzite...


In timpul investigatiilor echipa lui Freeman s-a lovit nu doar de fapte reale, ci mai ales de speculatii, povesti si fabulatii. Cel mai batran martor ocular, era un fost politist in varsta de 90 de ani care a vazut viermele cand avea 16 ani. Localnicii spun ca ultimii zariti aveau cam 0,6 metri, erau rosiatici si stateau incolaciti precum serpii.

Un localnic mai nororcos a povestit ca a vazut de 3 ori in viata lui viermele: odata in 1965 un vierme iesea dintr-o gaura din nisip, pe altul in 1966, l-a surprins in timp ce manca un soarece, iar pe ultimul in 1972 isi aminteste cum a omorat unul cu o piatra, insa corpul lui a fost recoltat de niste cercetatori rusi care analizau serpii din zona, confundandu-l cu unul. Deci este foarte probabil ca un vierme mongolian sa zaca prin vreun muzeu rusesc la categoria specii neidentificate.

Saliva acida sau electrocutare?

Prima intrebare pe care oamenii le-au pus-o lui Freeman si echipei sale era cum reuseste viermele sa-si omoare victima: scuipand saliva acida sau prin electrocutare? Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nu se foloseste de niciuna dintre aceste metode. Viermele Mortii este mai degraba un vierme soparla- incadrandu-se intr-o grupare a reptilelor primitive, de aceea are aspectul asta urias, culoarea rozalie a viermilor de pamant si asemanarea pielii cu cea a serpilor si a soparlelor. Totusi nu e nici unul dintre acei serpi de nisip, care au o culoare maronie, insa ceea ce e sigur este ca nu e veninos.

Totusi de la cine a pornit mitul? Toata problema cu saliva acida a pornit de la premisa ca toti serpii sunt venonosi si ca ar trebui evitati, e explicati pe care o da criptozoologul Freeman. In plus, el a fost suspectat a fi o reptila din cauza habitatului in care traieste, care ar fi mult prea uscat pentru un vierme si foarte cald, de asemenea, cum este desertul Gobi. Iar toate celelalte marturii si descrieri coroborate, rapoarte adunate de la oameni sugereaza ca pielea sa prezenta un soi de solzi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.