Pestii din apele europene au pierdut jumatate din greutate de-a lungul a cateva decenii, ca urmare a schimbarilor climatice, potrivit unui studiu al institutului francez Cemargref.
Cercetatorii institutului, specializati in gestionarea durabila a apelor si teritoriului, care au studiat populatiile de pesti din raurile europene, precum si din Marea Nordului si Marea Baltica, au evidentiat ca diferite specii de pesti au pierdut in medie 50% din greutate in decursul ultimilor 20-30 de ani, iar masa totala a pestilor prezenti in apele europene s-a micsorat cu 60%.

Cercetatorii stiau deja ca apele mai calde sunt in general locuite de speciile mai mici de pesti si ca incalzirea apelor a avut efect negativ asupra fluxurilor migratoare si asupra sistemului traditional de reproducere a pestilor, informeaza NewsIn.

Insa impactul diminuarii pestilor este "enorm", considera autorul principal al studiului, Martin Daufresne. Pestii mici depun mai putine icre si devin usor prada, inclusiv actiunii oamenilor, fapt ce are consecinte grave asupra lantului alimentar si ecosistemului.

Chiar daca pescuitul excesiv are un impact important asupra diminuarii taliei pestilor, "acesta nu este singurul motiv".

"Studiul nostru stabileste ca temperatura joaca un rol major" asupra greutatii pestilor, a precizat Daufresne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.