Pentru cei tentati sa-si injecteze cerneala in piele, au o multitudine de variante din paleta de tatuaje moderne: pot opta pentru rosu cu mercur, violet mangan sau chiar pigmenti care stralucesc in intuneric. Stramosii nostri nu aveau prea multe optiuni.
Odinioara sa-ti faci un tatuaj nu era atat de complicat ca astazi. O noua analiza prezentata de NewScientist arata ca cele mai vechi tatuaje din lume erau gravate cu funingine.

Tatuajele ii apartin lui Ötzi, Omul Zapezilor, Tyroleanul care a trait acum 5300 de ani, insa se pare ca acestea nu aveau scop estetic, decorativ ci avea o intrebuinatre medicinala. Maria Anna Pabst, cercetator la Universitatea Medicala Graz din Austria, a analizat optic tatuajul lui Otzi folosindu-se de biopsie.

Click aici pentru galeria cu fotoscanurile corpului lui Otzi.

Hainele au acoperit multe dintre desene, care sunt de cele mai multe ori doar cruci si linii, plasate langa punctele tratate in acupunctura. Alpinistii l-au gasit pe barbatul Tyrolean in apropiere de granita Italiei cu Austria in anul 1991, la 3.210 m altitudine intr-un ghetar din Alpii Ötztal, foarte bine pastrat, avand corpul aproape complet, inclusiv imbracamintea, incaltamintea si armele de corp din acea vreme.

De atunci, oamenii de stiinta au inceput sa-i analizeze imbracamintea si au descoperit cu ajutorul razelor-X ca suferea de artrita la incheieturi, avea probleme cu stomacul si chiar au reusit sa-i sectioneze genomul mitocondrial. Pentru a afla din ce au fost facute tatuajele lui Ötzi, echipa condusa de Pabst a studiat microscopic portiuni extrem de mici din pielea tatuata dar si din cea netatuata de pe coapse pentru a stabili diferentele.

O privire mai indeaproape la compozitia pielii tatuate i-a facut sa descopere numeroase particule foarte fine, presarate cu cristale foarte lungi. Analiza chimica a indicat ca acele particule nu erau altceva decat legaturi duble de atomi de carbon care se regasesc in funingine, in timp ce cristalele sunt facute din silicate. Pielea care nu era acoperita de tatuaje, de pe cealalta mana, nu prezenta nicio urma de funingine. Cerneala folosita de Otzi ar fi putut fi incrustata cu ajutorul unor pietre ce contineau saruri, a declarat Pabst.

"Cand te uiti la corpul omului ghetii- si eu am fost acolo cand a fost descoperit- nu ai niciun indiciu ca sa iti poti da seama din ce-i sunt facute tatuajele" a adaugat aceasta.

Studiul complet a lui Otzi se afla in intregime in Jurnalul de Stiinta Arheologica (The tattoos of the Tyrolean Iceman: a light microscopical, ultrastructural and element analytical study).

Potrivit Wikipedia, pe corpul lui Otzi au fost gasite 57 de tatuaje ce constau in linii si cruci pe coloana vertebrala, in spatele genunchiului stang, pe glezna dreapta si pe mana stanga. Corpul si toate lucrurile aflate in posesia Omului Ghetii se afla in prezent la Muzeul de Arheologie South Tyrol din Bolzano, Italia de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.