Copiii nascuti astazi ar putea fi ultima generatie care se va bucura de o scufundare printre recifele de corali, ascunse pe fundul oceanelor, dupa cum anunta cercetatorii marini.
O echipa de savanti condusa de Sir David Attenborough avertizeaza ca recifele de corali vor disparea cu totul in urmatorii 20 de ani, asa ca daca aveti planuri sa-I mai prindeti, acum este momentul. Acestia ne anunta ca in acest ritm de poluare intensiva, in care concentratia de CO2 a depasit valorile normale, coralii vor fi deja istorie in aproximativ 20 de ani.

Si Charlie Veron, cercetator in cadrul Institutului Australian de Stiinte Oceanografice, a declarat ca recifele de corali, unul dintre cele mai fascinante ecosisteme de pe Terra, adapost si hrana pentru circa un million de specii de animale sunt in mare pericol daca emisiile de carbon nu sunt stopate. In plus, odata cu disparitia recifelor, coastele si plajele nu vor mai fi protejate de efectele devastatoare ale uraganelor, informeaza Descopera.ro.

Din anul 1980 pana in prezent, nu mai putin de o cincime din colonile de corali din intreaga lumeau fost distruse din cauza poluarii in ritm ametitor.

Conform DailyMail, recifele de corali acopera o suprafata de 177027.84 km (110000 mile) din ocean si sunt structuri masive, adevarate “stanci vii”, compuse din mii de polipi ancorati in scheletul de var protector, secretat de propriile ventuze. Ideea ar fi ca,daca polipii se inmultesc reciful poate creste de la an la an, insa nivelul de CO2 din ce in ce mai crescut impiedica inmultirea acestora, structrurile incepand sa se faramiteze intocmai ca o tencuiala subrezita de la baza.

Potrivit Wikipedia Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume, cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km. Reciful este situat in Marea de Coral in apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.