Peste 800 de pagini din cea mai veche Biblie crestina, scrisa in urma cu 1600 de ani, au fost publicate pe site-ul www.codexsinaiticus.org
Fragmente ale documentului Codex Sinaiticus din secolul al IV-lea, scris in limba greaca pe pergament, au fost prelucrate de institutii din Marea Britanie, Germania, Egipt si Rusia. Expertii spun ca documentul reprezinta o fereastra in dezvoltarea crestinitatii timpurii, informeaza BBC.

Dr Scot McKendrick, sef al sectiei de manuscrise la Biblioteca Britanica, spune ca vastul document prezinta multe oportunitati de cercetare, citeaza NewsIn.

"Codex Sinaiticus este una dintre cele mai mari comori scrise. Manuscrisul vechi de 1.600 de ani ofera o fereastra in dezvoltarea crestinismului si este o dovada de prima mana despre modul in care textul Bibliei a fost transmis de la o generatie la alta", a declarat acesta.

Disponibiliatea manuscrisului virtual pentru a fi studiat de cercetatori din lumea intreaga ofera oportunitati pentru colaborare care nu ar fi fost posibile acum cativa ani, a adaugat McKendrick.

Versiunea originala contine aproximativ 1.460 de pagini.


Biblioteca Britanica marcheaza lansarea online a manuscrisului cu o expozitie care include mai multe artefacte si obiecte istorice legate de document.

Timp de 1.500 de ani, Codex Sinaiticus a fost pastrat intr-o manastire din Sinai, pana cand a fost gasit in 1844 si impartit intre Egipt, Rusia, Germania si Marea Britanie. Cercetatorii cred ca a supravietuit atat timp deoarece aerul desertului este ideal pentru conservare, dar si pentru ca manastirea, o insula crestina intr-o mare de musulmani, a ramas neatinsa, iar peretii acesteia nu au fost cuceriti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.