Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) a realizat tabloul exhaustiv al starii biodiversitatii planetare, alcatuit odata la patru ani, iar concluziile sunt ingrijoratoare: un numar semnificativ de specii dispar intr-un ritm de 100-1.000 de ori mai rapid decat in marile perioade de extinctie din trecut, relateaza cotidianul Le Monde.
"Constatam ca acum comunitatea internationala care-si fixase in 2002 ca obiectiv stoparea acesei tendinte pana in 2010 a esuat", spune Jean-Christophe Vie, principalul autor al
raportului.

Diagnosticul UICN se bazeaza pe observarea a 45.000 de specii de fauna si flora, inscrise pe o Lista Rosie, care a devenit o referinta de-a lungul anilor. "Este doar un mic esantion: specialistii cred ca exista 15 milioane de specii, din care numai 1,8 milioane au fost descrise. Dar, de fiecare data cand analizam mai atent o anume specie, tendinta globala se confirma", spune Sebastien Moncorps, membru al comitetului francez al UICN.

Din 45.000 de specii, 16.928 sunt amenintate de disparitie, adica o pasare din opt, un mamifer din patru si un batracian din trei. In cadrul acestor tendinte globale, raportul se opreste la soarta speciilor amenintate, folosite de om pentru alimentatia sa sau pentru medicina traditionala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.