Compania franceza Smartnovel a lansat primele carti pe telefonul mobil, in format foileton, acestea fiind disponibile in trei versiuni - pe site-ul companiei pentru telefoanele de ultima generatie, prin SMS pentru telefoanele normale sau in format audio pentru telefoanele fixe, informeaza Le Monde.
"Totul a pornit de la iPhone-ul meu. Dupa ce mi-am reziliat abonamenul la Liberation am avut nostalgia de a citi pe mobil. Intr-o zi, Véronique Girard, redactor sef al revistei Je bouquine a remarcat ca felul in care sunt prezentate articolele pe mobil este aproape identic cu cel al unei pagini de carte foileton", explica Jean-Charles Fitoussi, reprezentant al Smartnovel, potrivit NewsIn.

Scriitorul Didier van Cauwelaert, dispus intotdeauna sa se lanseze in noi aventuri, a acceptat ca romanele sale sa fie prezentate in acest nou format, in ciuda unor constrangeri. "Am refacut textele pentru a le supune normelor de 8.000-15.000 de semne pe episod si am schimbat finalurile capitolelor pentru a captiva atentia. Alianta dintre modernitate si traditional m-a sedus. Mai mult, aceasta provocare imi permite sa lucrez din nou intr-un gen care imi place", a explicat scriitorul.

Alti scriitori care au acceptat provocarea sunt Marie Desplechin, Barbara Constantine, Brigitte Aubert, Virginie Brac, ou encore Anna Rozen si Xavier Monméjean.

Pentru a putea avea acces la romane, "cititorii" au trei modalitati - de pe un telefon mobil de ultima generatie, pe site-ul smartnovel.com, pentru posesorii unor telefoane mai vechi receptionarea textelor se face prin SMS, iar pentru persoanele care nu au telefon mobil ramane solutia telefoniei fixe, unde se poate asculta un fiecare zi un episod. Indiferent de modul de receptionare, preturile se incadreaza intre 1,9 euro pentru cinci episoade (o saptamana) si 5,9 euro pentru 25 de episoade (cinci saptamani).

Edituri precum Gallimard Jeunesse, Mango, Eageot, Calmann Lévy si Thierry Magnier s-au aratat deja interesate de aceasta noua modalitate de prezentare a romanelor. "Cand ne vom intalni cu editorii ii vom pune in garda astfel incat sa nu repete greselile comise in industria muzicala, care nu a stiut sa profite de oportunitatea digitala. Ei consider ca toate aceste suporturi pot coabita", a explicat Charles Fitoussi.

In urma unui test efectuat de scriitorii Didier Van Cauwelaert, tinerii cititori care au citit cateva episoade pe telefonul mobil au avut reactii pozitive, spunand ca abia asteapta si versiunea scrisa a romanului. "Nu trebuie deci sa avem nicio teama in fata noilor tehnologii. Folosindu-le vom recrea dorinta de a citi si atractia pentru carte", a adaugat Didier Van Cauwelaert.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.