Doua studii pun sub semnul intrebarii eficienta hotararilor formulate inconstient
Prima data, in 2006, cercetatorii danezi au sustinut ca gandirea inconstienta ajuta la luarea unor decizii complexe. Cercetatorul Ap Dijksterhuis si colegii sai de la Universitatea din Amsterdam le-au aratat voluntarilor o serie de masini si caracteristicile acestora pe un ecran, apoi i-au indemnat pe jumatate din ei sa se gandeasca bine inainte sa aleaga cel mai bun autoturism si pe restul sa rezolve anagrame, o tehnica de distragere a atentiei ce pune la lucru gandirea inconstienta.

Subiectii din al doilea grup, scriu cercetatorii olandezi, s-au descurcat mai bine in a alege masinile cu cele mai tari caracteristici - o decizie inconstienta -, cercetatorii concluzionand ca oamenii ar trebui sa lase alegerile grele pe mana inconstientului.

Acum, insa, alte doua echipe de cercetatori au ajuns sa conteste aceasta teorie, scrie Newscientist, spunand ca subiectii din grupul desemnat sa rezolve anagrame au luat deciziile in momentul in care au vazut pentru prima oara datele, manati de instinct.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.