Se pune la cale folosirea unui alt tip de combustibil pentru reactoarele atomice care functioneaza pe baza de apa grea. Metalul radioactiv care poate fi folosit in reactoarele nucleare de ultima generatie se gaseste in nisipurile de pe plajele indiene.
Gasirea resurselor de uraniu, singurul combustibil folosit pana acum in centralele nucleare, reprezinta o problema nu numai pentru Romania. Solutia a fost insa descoperita prin intrebuintarea pe scara larga in industria de profil a unui alt material nuclear, toriul, care are proprietati similare si este de trei ori mai abundent pe Terra decat uraniul.

Plajele din India si Australia, cat si fiordurile Norvegiei ascund in nisipul lor cantitati impresionante de toriu, combustibilul nuclear al viitorului. Mai putin radioactiv decat uraniul, toriul poate fi exploatat in cariere de suprafata, iar acest lucru are un impact minim asupra mediului si costuri relativ reduse de valorificare.

Cercetatorii romani de la Institutul de Fizica Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care se afla in comuna Magurele, judetul Ilfov, afirma ca folosirea toriului in centralele nucleare este indicata si posibila. Mai ales ca, in urma arderii acestuia in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, element radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.

Astfel, folosirea toriului diminueaza riscul proliferarii armelor nucleare, iar exploatarea sa se face destul de simplu prin tratarea chimica a nisipurilor de pe plaja marilor sau a oceanelor ce contin acest metal radioactiv. „Din combustibilul nuclear uzat, rezultat in urma folosirii toriului in centralele nucleare, nu poate fi extras plutoniul care este folosit pentru bomba atomica, iar exploatarea sa nu dauneaza mediului si este, deocamdata, mult mai ieftina”, spune Mitica Dragusin, seful Sigurantei Nucleare IFIN-HH.

Si rezervele interne de uraniu ale tarii noastre sunt pe sfarsite, in contextul in care Romania planuieste construirea unei alte centrale nucleare, iar, in urmatorii 40-50 de ani, tara noastra, ca si alte state de pe glob, ar putea lua in calcul, ca alternativa la folosirea uraniului, si importul de toriu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.