Mamutii au supravietuit in Marea Britanie pana acum 14.000 de ani, cu 7.000 de ani mai mult decat se credea initial, potrivit unei cercetari a expertilor de la Muzeul National de Istorie din Londra publicate in Geological Journal, informeaza presa britanica.
Cercetarea prof. Adrian Lester de la Muzeul National de Istorie dovedeste ca osemintele gasite in 1986 in Shropshire, Anglia, reprezinta cea mai recenta dovada geologica a existentei mamutilor lanosi in nord-vestul Europei. Oficial, se credea ca mamutii au disparut in urma cu 21.000 de ani, iar cercetarea dovedeste prezenta acestor animale in Marea Britanie in urma cu 14.000 de ani, arata NewsIn.

Osemintele gasite sunt ale unui mamut mascul si ale unor patru pui. Datarea lor cu carbon din 1986 a fost considerata inexacta. Progresul tehnologic inregistrat in ultimele doua decenii a permis o "citire" mai exacta, care completeaza datele geologice de care este nevoie pentru a plasa oasele in context geologic. In plus, cercetatorii au studiat stadiul de descompunere al oaselor, insectele fosilizate care au fost gasite in acel sit si o analiza geologica a sedimentelor inconjuratoare.

"Se credea ca mamutii au disparut in nord-vestul Europei in urma cu aproximativ 21.000 de ani in timpul primei ere glaciare. Noua noastra datare cu radiocarbon a oaselor mamutilor schimba acest lucru, aratand ca acestia s-au intors in Marea Britanie si au supravietuit inca aproximativ 7.000 de ani, pana acum 14.000 de ani", a declarat Adrian Lester.

Fiind ultimele indicii ale mamutilor in nord-vestul Europei, oasele de la Shropshire dovedesc nu numai ca specia a supravietuit mult mai mult decat se credea, ci ofera si un pretext pentru a analiza daca disparitia mamutilor a fost cauzata de schimbarea climatica sau de vanatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.