Cum este sa fii inchis intre patru pereti, intr-o celula intunecoasa, rece si umeda din care nu stii daca o sa mai iesi vreodata? Multi dintre noi nu isi dau seama ce inseamna privarea de libertate. Multi dintre noi nu-si pot imagina nici macar jumatate dintre ororile unei inchisori.
Cu siguranta ca fiecare fiinta, fie ea vinovata sau nu, care se trezeste incarcerata, se va gandi prima data la evadare. Ei bine, de-a lungul vremurilor, pe cat de ingeniosi au fost cei care au proiectat inchisorile pe atat de inventivi si detinutii. Chiar daca nu multi au reusit sa-si implineasca visul libertatii, povestea celor care au izbutit totusi sa evadeze merita spusa mai departe, daca nu ca lectie data autoritatilor macar ca dovada a ingeniozitatii umane.

A mers 6.400 de kilometri pe jos pentru a-si recapata libertatea

Witold Glinski (foto), supravietuitorul celei mai mari evadari din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a povestit pentru prima data peripetiile prin care a trecut timp de 11 luni, la mai bine de 50 de ani de la evadare, intr-un interviu acordat Daily Mirror.

Witold si alti sase barbati au fost cei implicati celebra evadare din 1941. Dintre acestia, doar patru au scapat teferi, dupa ce au ajuns la o baza britanica din India. Witold, acum in varsta de 84 de ani, povesteste lumii aventura vietii sale.

Totul a inceput in 1939 pe vremea cand Witold nu avea decat 17 ani si locuia in orasul polonez Glabokia. Intr-o zi trupele rusesti, aliate lui Hitler, i-au arestat pe el si pe familia sa. Tanarul a fost dus in inchisoarea Lubianka, din Moscova, unde a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.