Persoanele infectate cu un parazit intlanit la circa o treime din populatia Globului, daca mai au si sange cu RH negativ, ar face bine sa fie mult mai atente atunci cand sunt la volan: pericolul ca aceste persoane sa fie implicate in accidente rutiere mortale este foarte mare.
Toxoplasmoza, cauzata de protozoarul Toxoplasma gondii, porneste de la anumite rozatoare. Pentru a se putea raspandi, acest organism manipuleaza creierul gazdelor primare, impingandu-le la actiuni nesabuite, adica de natura sa le transforme in hrana pentru pisici. Pisicile continua raspandirea organismului parazit, prin intermediul materiilor fecale. Oamenii se pot infecta consumand carnea gatita insuficient a unor animale care au intrat in contact cu excretiile pisicilor. Infectia insoteste victima de-a lungul intregii sale vieti.

Toxoplasmoza poate face rau fatului, dar se credea ca, altminteri, e inofensiva. Se pare insa ca lucrurile nu stau chiar asa si ca acest parazit afecteaza, uneori, creierul. De asemenea, este posibil ca toxoplasmoza sa incetineasca reactiile, ceea ce ar explica de ce printre oamenii implicati in accidente rutiere, aceasta infectie este mai des intalnita.

Dupa cate se pare, toxoplasmoza actioneaza numai asupra creierului persoanelor al caror sange are RH-ul negativ. Cel putin, aceasta a fost concluzia unui studiu mai vechi datorat lui Jaroslav Flegr, de la Universitatea Carolina din Praga. Impreuna cu colegii sai, Flegr a trecut la monitorizarea unui numar de 3890 de soferi din armata. Acestia au fost urmariti timp de un an si jumatate. A reiesit ca soferii militari infectati cu Toxoplasma gondii si al caror sange este RH-negativ sunt de 2,5 ori mai expusi la accidente de circulatie decat soferii neinfectati, indiferent de RH.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.