Schimbarea climatica ucide anual circa 315.000 de oameni prin foamete, boli si calamitati naturale, iar in 2030, numarul victimelor va depasi jumatate de milion pe an, arata un raport publicat vineri, citat de Reuters.

Studiul, prezentat de Forumul Umanitar Global de la Geneva (GHF), estimeaza ca schimbarea climatica afecteaza grav 325 de milioane de persoane in fiecare an, iar numarul lor se va dubla in 20 de ani, ajungand sa reprezinte 10% din populatia mondiala (in prezent 6,7 miliarde).
Pierderile economice cauzate de incalzirea climatica se ridica la peste 125 de miliarde anual, mai mult decat ajutoarele furnizate de tarile bogate celor sarace, si vor creste la 340 de miliarde pe an pana in 2030, potrivit raportului.

"Schimbarea climatica este cea mai mare provocare umanitara emergenta a timpului nostru, provocand suferinta unui numar de sute de milioane de persoane din toata lumea", a declarat intr-un comunicat Kofi Annan, fost secretar general al ONU si actual presedinte al GHF, intr-un comunicat. "Primele si cele mai grav afectate sunt cele mai sarace grupuri si totusi acesti oameni sunt cel mai putin vinovati pentru problema".
Raportul arata ca tarile in curs de dezvoltare poarta in proportie de peste 90% povara umana si economica a schimbarii climatice, in timp ce cele mai sarace 50 de tari din lume contribuie cu mai putin de 1% la emisiile de dioxid de carbon care incalzesc planeta.

Annan a cerut guvernelor care urmeaza sa se reuneasca la conferinta ONU de la Copenhaga din decembrie sa cada de acord asupra unui pact eficient, corect si obligatoriu in continuarea Protocolului de la Kyoto, principalul mecanism mondial pentru combaterea incalzirii climatice. "Copenhaga trebuie sa fie cel mai ambitios acord international negociat vreodata", a scris el in introducerea raportului. "Alternativa este foamete in masa, migratie in masa si boala in masa".

Studiul avertizeaza ca adevaratul impact uman al incalzirii globale va fi probabil mult mai grav decat preconizeaza, pentru ca GHF foloseste scenarii ONU "cuminti". Noi dovezi stiintifice sugereaza o schimbare climatica mai ampla si mai rapida.

Raportul cere o atentie deosebita pentru cei 500 de milioane de oameni pe care ii considera extrem de vulnerabili pentru ca traiesc in tari sarace, vulnerabile la seceta, inundatii, furtuni, cresteri ale nivelului marii si desertizare. Africa este regiunea cea mai expusa efectelor schimbarii climatice, 15 din cele mai vulnerabile 20 de tari din lume aflandu-se pe acest continent, arata raportul. Alte regiuni care risca sa se confrunte cu amenintari grave sunt Asia de Sud si statele mici insulare, in curs de dezvoltare.

Pentru a evita consecintele cele mai grave, raportul spune ca eforturile pentru adaptare la efectele schimbarii climatice trebuie sa fie intensificate de 100 de ori in tarile dezvoltare. Fondurile promise in acest scop se ridica la doar 400 de milioane de dolari, fata de 32 de miliarde de dolari anual cat ar fi necesari, remarca raportul.

"Fondurile provenite de la tarile bogate pentru a le ajuta pe cele sarace si vulnerabile pentru a se adapta la schimbarea climatica nu este nici macar 1% din cat este nevoie", a declarat Barbara Stocking, directoarea Oxfam in Marea Britanie si membru al conducerii GHF. "Aceasta nedreptate strigatoare la cer trebuie abordata la Copenhaga in decembrie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.