Un american a renuntat la delfinii adevarati in favoarea robotilor, sustinand ca alternativa este mult mai ieftina, iar rezultatele similare.

Botezat de creatorii sai DAT - de la Delfin Animatronic Terapeutic -, robotul cu aspect si obiceiuri de delfin se dovedeste util in cadrul unui nou fel de terapie comportamentala, bazata pe interactiunea dintre copiii cu dizabilitati si roboti, scriu cei de la TechRadar.

Doctorul David Nathanson, proprietarul ACT, o companie specializata in terapii creative si asistate de animale, a inchis in 2006 centrul de terapie in care pacientii sai interactionau cu delfini adevarati, dupa 12 ani de activitate, anuntand recent ca va folosi exclusiv roboti. Convins de rezultatele unui studiu pe care il publicase in 2007, doctorul a apelat la cea mai fidela reprezentare robotica a unui delfin, in valoare de 40.000 de dolari, realizata de cei de la Animal Makers, ale caror creatii pot fi admirate in filme ca "Ace Ventura" sau "Piratii din Caraibe".

"Cred ca acesta este primul program de terapie din lume care foloseste un animal robotic pentru a aduce ameliorari cuantificabile in cazul copiilor cu nevoi speciale si al adultilor cu dizabilitati precum autism, paralizie cerebrala, sindromul Down si alte diagnostice", e de parere Nathanson.

El adauga ca interactiunea cu delfinii animatronici nu are restrictii de varsta, terapia care implica animale adevarate fiind nu doar mult mai scumpa, dependenta de conditii climatice ci si, in anumite cazuri, primejdioasa pentru pacienti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.