In ultima vreme am devenit cu totii mai constienti de numarul mare de victime facut de lipsa apei potabile. Speriati de aceasta ipoteza par a fi si astronautii de la International Space Station.
O mica inghititura pentru om, o dusca pentru omenire... de urina reciclata

Astronautii au ajuns la concluzia ca acolo sus nu poti lua pe crezamant toate resursele, mai ales una atat de importanta ca apa. De aceea NASA a proiectat pentru ei un sistem de reciclat urina. Astronautii care au zburat saptamana trecuta au putut folosi sistemul pentru prima oara si au putut ciocni primele pahare de urina reciclata. Potrivit LiveScience, noul sistem de adaptare a urinei costa 250 milioane de dolari si va fi folosit zilnic pentru a economisi pe cat posibil resursele de apa si a elimina pierderile.

Sistemul inovator colecteaza urina astronautilor si o fierbe. Odata ce vaporii sunt colectati, restul lichidului este eliminat, iar vaporii sunt reconstituiti. Apoi totul trece printr-o serie de filtre si este combinat cu alta apa. Apa rezultata este curata si potrivit declaratiilor astronautilor are chiar acelasi gust cu cea normala. Ideea de a-ti bea propria urina nu este extrem de reconfortanta, insa majoritatea astronautilor au acceptat-o cu usurinta. O mare cantitata de apa care ajunge in casele noastre provine din circuitul apei in natura, care implica si apa eliminata de plante, proces aseamanator cu cel prin care astronautii obtin urina reciclata.

Nu ne asteptam sa se intample prea curand acest lucru si pe Pamant, insa succesul acestui mic experiment ne arata ca mai avem o sansa in cazul unei situatii de urgenta. Totusi, Departamentul pentru Resursele Apei din California a initiat deja un sistem mobil de desalinizare pentru a-l folosi pe timp de seceta sau alte calamitati, insa acesta este foarte scump si nu toata lumea are acces la el.

Daca totusi nu va surade ideea sa consumati acest lichid, puteti lua in considerare ca exista oameni care il folosesc pentru proprietatile sale terapeutice. Urinoterapia este folosita din cele mai vechi timpuri, iar in unele medicine traditionaliste ocupa un loc de frunte, vezi India, unde aceasta terapie este respectata de mii de ani ca "mama a medicinii ayurvedice".

Din India pana in Alaska, trecand prin Tibet, Japonia, Siberia, Anglia, Germania, Franta, America, China si multe alte tari, practica urinoterapiei este foarte raspandita. Reticenta legata de aceasta tehnica are la baza prejudecata ca urina noastra ar fi un deseu toxic. Insa, aceasta nu este un deseu, ci ea este chiar un panaceu universal, avand virtuti vindecatoare si regenerante aproape miraculoase, care permit utilizarea ei cu succes in cazul multor boli cunoscute. Urina, introdusa in organism, actioneaza ca un autovaccin, avand capacitati de vindecare si intinerire.

In plus, denumirea medicala a urinei "ultrafiltrat plasmatic" confirma faptul ca este un produs secundar al filtrarii sangelui si nu un reziduu al filtrarii. "Urina poate fi comparata cu ceea ce ramane in urma unei mese bogate, iar aceasta metafora ne poate ajuta sa intelegem de ce elimina corpurile noastre elemente care sunt valoroase pentru sanatatea si bunastarea noastra", subliniaza un studiu despre urinoterapie publicat de Nexus Magazin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.