O echipa de cercetori americani a protejat mai multe maimute-cobai de infectia cu virusul imunodeficientei simian(SIV), forma incipienta a HIV. Oamenii de stiinta de la trei institute americane - Spitalul de Copii din Philadelphia, Spitalul National al Copiilor din Columbus(Ohio), Centrul de Cercetare din Boston - au spus ca au folosit cu succes o noua metoda pentru a dezvolta vaccinul impotriva virusului imunodeficientei umane(HIV) - inserarea unui materialul genetic in musculatura, efectul fiind aparitia unor anticorpi care protejeaza organismul impotriva HIV, virusul care produce SIDA.
Conducatorul studiului, seful spitalul din Philadelphia, Dr. Philip Johnson, a ajuns la aceasta metoda cu ajutorul virusologului Reed Clark din Columbus. Johnson a spus insa ca mai este mult de munca pana cand tehnica folosita pe animale va putea fi aplicata si pe oameni. Pe baza cercetarii lor a fost realizat un studiu ce a fost publicat in prestigioasa revista "Nature Medicine".
“Prima oara am lucrat cu soareci si am aratat ca tehnica merge pe soareci, si acum am demonstrat ca efectiv putem transmite aceste gene in maimute si sa protejam aceste animale de SIV", a declarat Johnson.

“Credem ca am putea sa luam genele care reprezinta anticorpii, sa le transferam pacientilor si sa le intarim sistemul imunitar”, a adaugat specialistul american.

Cercetatorii au reusit prin aceasta tehnica sa blocheze infectia cu SIV pe maimute si sustin ca metoda ar putea fi indelung-cautatul vaccin impotriva HIV.

Echipa lui Johnson a vrut sa creeze anticorpi folosind un virus alterat genetic. Vaccinul a fost astfel adapostit intr-un virus care nu imbolnaveste, a fost injectat in muschi, unde a produs o proteina care a blocat SIV. Oamenii de stiinta au realizat practic un transfer de gene care a produs unele molecule ce au blocat infectia cu HIV.

ADN-ul care produce proteinele anti-SIV a fost bagat intr-un "purtator" care poate duce ADN-ul in celulele maimutelor. Apoi muschii au inceput sa produca proteinele. Testele ulterioare au aratat prezenta in singele maimutelor a proteinei impotriva SIV, animalele imunizate avand o mare concentratie de proteine in sange timp de peste un an, a mai spus Johnson.
Cercetatorul a mai zis totusi ca producerea unui vaccin care sa functioneze si in cazul oamenilor ar putea dura pana la cativa ani. "Nu exista nicio garantie ca ceea ce a mers pe maimute va merge si pe oameni", a recunoscut acesta.

Johnson a precizat ca pacienti umani nu au fost expusi inca metodei pe care a gasit-o echipa sa, dar, in orice caz, "ne vom orienta cu siguranta catre acest lucru ca fiind Faza 1 in testarea pe oameni".

"Este o abordare foarte ingenioasa dar pentru moment, si cel putin asa vad eu lucrurile, metoda este inca departe de uzul clinic", a spus un expert virusolog de la Institutul Wistar din Philadelphia, Hildegund Ertl, care nu a facut parte din echipa lui Johnson.

Eforturile de aflare a unui vaccin impotriva HIV au fost obiectul central al preocuparilor cercetatorilor SIDA de cand a aparut boala in Statele Unite, la inceputul anilor 1980. Dupa 29 de ani de munca, toate vaccinurile HIV s-au dovedit ineficiente impotriva virusului care a omorat peste 2 milioane de oameni in 2008.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.