La doua ore dupa ce au fost expusi unei surse puternice de caldura, carasii aurii au manifestat semne de teama si precautie, indicatoare ale durerii

O echipa norvegiano-americana de oameni de stiinta a oferit un raspuns afirmativ la intrebarea care i-a macinat pe cercetatori si pescari timp de zeci de ani: simt pestii durere? Se constatase de ceva vreme ca animalele reactioneaza la lovituri, insa unii experti au sustinut ca este vorba doar de reflexe, nu de senzatia de durere.

Experimentul care a pus punct dezbaterii a implicat expunerea unor carasi aurii la o sursa de caldura suficient de puternica pentru a produce durere. Inainte de asta, jumatate dintre pesti fusesera injectati cu morfina, o substanta care inabusa durerea, informeaza telegraph.co.uk.

Doua ore mai tarziu, la pestii care nu fusesera injectati cu morfina, ci cu o solutie salina inactiva, au putut fi observate semne de frica si precautie, cercetatorii concluzionand ca acestia au trecut printr-o experienta neplacuta, care le-a ramas intiparita in minte.

“Rezultatele cercetarii au aratat ca nu e vorba de reflexe, ci de durere”, a subliniat dr.Joseph Garner de la Universitatea Purdue din Indiana, unul dintre participantii la studiu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.