“Nu crezi in Dumnezeu? Nu esti singur” - asa suna sloganul unui grup ateist din Statele Unite ale Americii, astfel de grupuri fiind din ce in ce mai numeroase pe continentul nord-american, dupa cum noteaza The New York Times.
Problema nu este ca ultimul simpozion al grupului Secular Humanists of the Lowcountry ar fi atras asupra sa ostilitati si sentimente negative, ci faptul ca s-a intamplat exact pe dos. La ultima intalnire a ateistilor din gruparea Secular Humanists of the Lowcountry s-au strans peste 100 de noi membri.

Mai mult decat oricand, ateii americani comunica intre ei, isi dau mesaje pe internet, se intalnesc in baruri, isi promoveaza ideile prin reclamele postate in autobuze si castiga din ce in mai multi adepti. Iar acest lucru se intampla chiar si in Carolina de Sud, unde se afla si Universitatea fundamentalist-religioasa Bob Jones, cu reputatia de a fi una dintre cele mai conservatoare scoli protestante din America.

Ateii americani isi asemuiesc strategia de afirmare in spatiul public, cu felul in care actioneaza persoanele gay pentru a-si sustine drepturile. Este vorba despre acel moment excelent ilustrat in filmul "Milk", regizat de Gus Van Sant, in care Sean Penn, in rolul unui gay, incurajeaza comunitatea minoritara din care face parte, sa iasa in public si sa se afirme.

"Nu este vorba despre protestul cu bannere", a declarat Herb Silverman' profesor de matematica la Colegiul din Charleston, unul dintre fondatorii gruparii de atei Secular Humanists of the Lowcountry. “Ceea ce este mai important este sa iesim din anonimat", a explicat acesta.

Un lucru si mai interesant, este faptul ca in sondaje, numarul celor care se declara atei, creste in fiecare an, in America. Un studiu lansat luna trecuta a aratat ca in ceea ce priveste religia, in ultimii 18 ani, singurul grup demografic care se afla in crestere in toate cele 50 de state americane, este cel al ateilor. Astfel, in SUA, populatia de atei aproape ca s-a dublat, ajungand la 15 procente in anul 2008, spre deosebire de anul 1990, cand 8% dintre americani se declarau “necredinciosi”. Nu trebuie neaparat ca toti acestia sa fie considerati atei sau agnostici, dar ei pot reprezenta viitori sustinatori ai grupurilor care pun la indoiala existenta oricarei forte supreme, subliniaza The New York Times.

Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania traiesc 8524 de atei declarati, tara noastra fiind una dintre cele mai religioase tari din Europa. Asemeni ateilor din alte tari, si cei din Romania isi argumenteaza printre altele, pozitia, prin faptul ca in tarile foarte dezvoltate, ateismul este corelat si nivelului de trai si de educatie al populatiei. “Romania este de departe lider in Uniunea Europeana la procentul celor care declara ca au credinta in Dumnezeu. Daca ar fi vreo legatura intre moralitate si religiozitate, atunci noi am trebui sa fim mult mai putin corupti decat suedezii, care sunt foarte nereligiosi (doar 5% merg la biserica)”, argumenteaza un blogger roman.

Dupa modelul gruparilor minoritare din lume, si ateii romani isi sustin opiniile pe internet, dar aceste grupari nu au succesul pe care il remarca The New York Times, in legatura cu ateii din nordul Americii.

Unul dintre cei mai vizibili atei romani este Alexandru Mironov. Intr-un articol intitulat "Argument", si pe care il gasim pe site-ul www.atei.ro, cel mai cunoscut promotor al stiintei si fictiunii de la noi, sustine ca “am fost, zeci de milioane de ani in urma, un accident - de natura inca nedeslusita - care a determinat in ADN-ul propliopitecului o mutatie cu urmari cosmice: urmasii lui s-au nascut cu numai 46 de cromozomi in cellule(…)” , pentru ca in final, in lume sa apara “ratiunea”.

“O componenta a inteligentei, imaginatia, evoluand, ii amplifica lui Homo sapiens starea de teama: in copaci, stabileste stramosul nostru, se ascund duhuri nevazute, in caverne traiesc monstri, sub ape vietuiesc serpi gigantici iar in ceruri entitati inspaimantatoare inghit Soarele si Luna, nasc trasnete, uragane, grindina, potop, aduc frigul si arsita; iar, prin contrast, zei buni te pot ajuta la vanat, te apara, iti incoltesc grauntele in pamant, imblanzesc ploile si vantul. Milioane de intamplari neintelese pot fi astfel explicate, tesand pentru societatile de la inceputul ratiunii mitologii fabuloase, primele religii...”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.