Serviciile secrete ruse au publicat vineri pe site-ul lor de internet descrierea comportamentului unei persoane care pregateste un atentat, in scopul sensibilizarii populatiei. Textul este insa atat de detaliat, incat are aerul unui curs pentru teroristii aspiranti.
FSB incepe prin a explica faptul ca un terorist in general isi repereaza tinta cu ajutorul unor dispozitive de genul aparatelor foto. Pentru a se deplasa fara a se face remarcat, el foloseste "vehicule de fabricatie rusa, in general de ocazie, foarte raspandite, modele gen VAZ-2101, 2103, 2106".

Teroristul "cumpara obiecte metalice, precum surubelnitele, pentru a-si confectiona bomba". De asemenea, serviciile secrete descriu modul in care se amplaseaza o mina la marginea drumului sau a o bomba astfel incat sa fie dificil de reperat, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Cand este amplasata mina, camuflarea se face mai ales sub acoperirea lucrarilor de reparare a drumurilor sau activitati de amenajare a spatiilor verzi. Amplasarea unui dispozitiv explozibil artizanal se poate face intr-un canal sau sub asfalt".

In ceea ce priveste femeile kamikaze, FSB da cateva sfaturi pentru evitarea unei detectari rapide a centurii cu explozibili. In acest scop, este preferabil sa fie plasata "in jurul pieptului, peste solduri sau peste mijloc, pentrru a simula o sarcina" sau "intr-o poseta sau o plasa".

Serviciile noteaza ca, pentru schimbarea fizionomiei, sunt folosite "machiajul, mustatile false si perucile".

Textul prezinta cum se pregateste un atentat fara ca vecinii sa-si dea seama. "In apartamente nu se remarca urme ale unei prezente: nu se aude muzica, nici zgomot la TV, nici conversatiile obisnuite. Pubelele sunt scoase de alti oameni, care aduc si de mancare, sau de ocupantii apartamentului, in timpul noptii".

In concluzie, documentul roaga cetatenii sa raporteze cand li se pare ceva suspect si sa sune "imediat la FSB sau Ministerul de Interne".

Rusia a fost vizata de-a lungul timpului de numeroase acte teroriste - luari de ostatici, bombe, atentate sinucigase, rapiri - mai ales in Caucaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.