Cunoscutul fotograf Tomas van Houtryve a reusit sa intre in Coreea de Nord dandu-se drept un om de afaceri care vrea sa deschida o fabrica de ciocolata. In ciuda supravegherii 24/24 a jandarmilor coreeni, el a reusit sa surprinda clipirile fara viata ale Pyongyang-ului, capitala ultimului gulag al lumii.
Nimeni nu stie cu exactitate cati oameni locuiesc in Pyongyang (cunoscut si sub denumirea Phenian), desi estimativ se vorbeste despre o populatie de 3 milioane de oameni. Doua linii de metrou si 17 statii asigura legaturile in intreg orasul. Construit de Armata in anii 1980 cu masini aduse din Berlin, metroul are statii cu denumiri ce ilustreaza concepte revolutionare, precum Jonu (Tovaras de lupta), Puhung (Restaurare), Rakwon (Victorie/Paradis).

Fotograful in varsta de 34 de ani marturiseste ca la sosirea sa in capitala Coreei de Nord, in februarie, orasul era aproape gol. "Nimeni nu era pe afara, nimeni nu se plimba, nici macar batrani sau cupluri cu copii. Puteai sa astepti mai bine de 10 minute pana vedeai o masina". Doar cateva Mercedesuri vechi, privilegiu exclusiv al birocratilor, survolau strazile Phenian-ului. Coreea de Nord are cateva sute de mii de masini impartite la mai mult de 20 de milioane de oameni, iar in intreaga tara sunt doar 1.610 km de carosabil pavat.

Desi este vorba despre o capitala si multi se asteapta la opulenta si abundenta de centre comerciale, nord-coreenii nu au shoppingul in sange. Aici doar straini au voie sa cumpere, iar vanzatoarele ii asteapta in intuneric, intr-un fel de ghereta, unde luminile se aprind doar la sosirea vizitatorilor. "Vanzatoarele poarta jachete groase, uneori de sky si majoritatea timpului si-o petrec stand in frig, inghetatand in bezna", marturiseste Hourtyve. Bunurile, jucariile si programele TV sunt importate de la chinezi, iar magazinele accepta doar euro.


Fotograful a mai observat in experienta sa cat de speriati erau nord-coreenii cand se apropia cu camera, cum se fereau sau isi lasau privirea in pamant. Niciunul nu zambea. Chiar si copii, a caror inocenta este subiectul multor fotografi, fugeau de el. "Se intorceau in loc si o luau la fuga, ca si cum as fi fost un lup si ma napusteam asupra lor".

Tramvaiele sobre si triste ale Phenianului sunt modele est-germanice vechi, care ii dau orasului acea amprenta sovietica, resimtita de germani inca doua decade dupa caderea Zidului Berlinului. In plus, potrivit unui raport ONU, din 2008 Phenianul a impus restrictii asupra folosirii telefoanelor mobile, pentru a preveni transmiterea vestilor despre criza alimentara, cea mai grava din ultimii 10 ani. Regimul lui Kim Jong-il si-a amenintat cetatenii cu executii publice si a limitat folosirea celularelor, ba mai mult, pentru a completa izolarea totala, la intrarea in Coreea de Nord, se confisca celularele strainilor. Motivul: regimurile totalitariste nu pot functiona fara izolare internationala. In China de exemplu, regimul a creat o "politie a Internetului", formata din zeci de mii de angajati, ocupati cu monitorizarea accesului la internet.

In expeditia sa ca fals om de afaceri in industria ciocolatei, van Houtryve a reusit sa intre si intr-o fabrica de textile, unde muncitoarele (exclusiv femei), ansamblau tricouri ale brandului american K-Swiss, lucru care cel mai probabil era ilegal. In Kaesong, o zona economica speciala, companii ale Coreei de Sud angajeaza muncitori nord coreeni cu doar 50$ pe luna, lucru acceptat cu buna stiinta de catre Guvernul de la Phenian, dupa colapsul economic si decaderea urmata de foametea din 1990 prin care a trecut imperiul comunist.

Si daca vorbim despre comunism, cum am putea omite cultul personalitatii specific dictatorilor din toate vremurile. Pe pereti, pe blocuri, biserici, fabrici, oriude te uiti, sunt picturi murale ale liderului Kim Jong-il. Doar cativa nord coreeni au voie sa-l picteze pe "Liderul Drag" si pe tatal sau, considerati mult prea sacri, incat sa fie mazgaliti de oricine...im Jong nu accepta decat cei mai fini artisti. Insa propaganda se raspandeste pe orice canale, daca cele media sunt puse sub supraveghere si cenzurate, calea orala este cea mai la indemana metoda.

Fotograful marturiseste ca si in hotelul in care a fost cazat, propaganda se desfasura circular, ierarhic, acoperind toate paturile sociale, fara nicio diferenta. Simultan toate cele trei posturi TV din camera de hotel prezentau bibliografia lui Kim, incercand sa-l ridice pe Kim Jong-il la rangul tatalui sau, incercand sa-i atribuie trasaturi exceptionale, aproape supraomenesti.

Click aici pentru Galeria Foto: NORTH KOREA | The Secret Nation

Tomas van Houtryve
s-a nascut in 1975 in Paris, Franta si este fotograf freelancer, iar lucrarile sale au ocupat primele pagini a numeroase reviste faimoase: Time, The New York Times Magazine, Le Figaro Magazine, Le Monde, Stern, The Independent on Sunday, Outside, Smithsonian, UNICEF si Medecins Sans Frontieres. Experimentele sale cuprind cercetare sociologica, iar Tomas se poate lauda ca fotojurnalismul l-a facut martorul a peste 20 de civilizatii in fierbere si a fotografiat cele mai inaccesibile locuri de la Yemen pana la Guantanamo Bay si Coreea de Nord, din Cuba in Nepal, unde a fotografiat gherilele Maoiste si revoltele impotriva monarhiei din 2004. Fotografiile sale au castigat numeroase premii la PDN Photo Annual, PDN 30, POYi, and NPPA's Best of Photojournalism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.