Stiati ca, daca suferiti de hipertensiune, aveti un risc crescut de a face diabet sau alte boli cu efecte grave pe termen mediu si lung? Poate ca da, medicul v-a avertizat asupra complicatiilor posibile.
Specialistii au realizat in premiera mondiala cel mai vast catalog de boli diferite, dar conexe, care au cauze comune sau care se pot declansa reciproc, prin propagare incrucisata. Intelegerea modului cum functioneaza legatura dintre anumite boli este un lucru extrem de provocator pentru cercetatori, dar si un beneficiu extrem de important pentru pacienti, care pot primi scheme terapeutice "holistice" si, mai ales, diagnostice mult mai rapide.

Intr-un studiu efectuat recent si publicat in revista de specialitate "PLoS Computational Biology", expertii de la Northeastern University din Boston si Harvard University din Cambridge au analizat datele personale a 32 de millioane de bolnavi, care au primit asistenta medicala pentru diverse afectiuni. In urma procesarii datelor obtinute de la companiile de asigurari de sanatate, specialistii au creat cea mai mare baza de date despre boli din lume. Denumit Phenotypic Disease Network (PDN), acest sistem identifica si clasifica nu mai putin de 10.000 de boli care sunt cel mai des intalnite in cabinetele medicale (particularitati, comorbiditati, riscuri de imbolnavire si de crestere a prevalentei, incidentei etc).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.