'Festivalul Bataii cu Apa' este prima zi a noului an in Calendarul Dai si este sarbatorita de pe 13 pana pe 18 aprilie, timp in care oamenii se bucura ca niste copii de bataia cu apa.
Este similara sarbatorii tailandeze Songkran si este o petrecere fara reguli si fara constrangeri, in care oamenii se joaca fericiti, fara nicio grija, udandu-se unii pe altii cu apa.

Water Splashing Festival este cea mai mare si importanta ceremonie pentru nationalitatile Dai, De’ang si Achang, care sunt adeptii Budismului Therevada si se gasesc in regiunea Yunna, din sudul Chinei.

Festivalul mai este cunoscut si drept "Imbaierea lui Buddha" si isi are ortginile intr-o legenda budista potrivit careia, la nasterea sa Buddha a fost stropit cu o apa aromata de catre un dragon. La aceasta legenda s-a mai adaugat si obiceiul populatiei Dai de a se "boteza", odata cu conversia lor la budism.

In prezent, Festivalul Stropirii cu apa este traditional pentru locuitorii din Xishuangbanna si alte orase chineze. In aceasta zi, oamenii Dai se stropesc pentru a sarbatori anul nou. Ei nu se folosesc de artificii ci de ligheane si sticle cu apa pentru a-si arata bucuria. Apa este simbolul sfinteniei, al bunatatii si al inaltarii spirituale. Populatia Dai considera ca apa este un dar de la divinitate, sursa vietii.

Potrivit China Travel Tour Guide, acest festival dureaza de obicei 3 sau 4 zile, timp in care oamenii se intrec in curse cu Nave-dragon, lanseaza Gaosheng (un fel de mini-rachete) si aprind lampadarele chinezesti binecunoscute.

China Culture, aminteste de obiceiul potrivit caruia tinerii indragostiti isi arunca unii altora pungi cu apa colorate, pentru a-si arata dragostea mutuala. De asemenea aceasta activitate, in cultura locala inseamna si binecuvantare. Cu cat esti udat de mai multi oameni, cu atat esti binecuvantat mai mult.

Si noi avem un obicei mai mult sau mai putin asemanator, numit "Paparuda". Paparuda este denumirea cea mai raspandita a ritului magic de provocarea a ploii, practicat pe timp de seceta. Jocul este practicat in a treia joi dupa Rusalii; poate insa avea loc si in orice zi de vara, dupa o seceta prelungita. Este jucat de fete tinere, mai rar si de baieti, sub 14 ani.

Paparuda / Papaluga invoca onomatopeic ploaia prin dans, prin batai din palme, prin plesnetul degetelor, prin rapaitul tobelor improvizate din tigai, dar mai ales prin ritmul si continutul textului magic. In timpul jocului sau dupa terminarea lui este obligatorie udarea cu apa a paparudei, ori a intregului alai. Pentru dansul lor sunt rasplatiti prin daruri rituale ce semnifica abundenta si belsugul: oua, malai, grau, cas, lapte, colaci, fructe, bani, etc., uneori si haine vechi ceea ce leaga obiceiul de cultul mortilor.

"Paparuda-ruda, / vino de ne uda / cu galeata-leata / peste toata ceata; / cu ciubarul -barul / peste tot poporul. / Da-ne Doamne, cheile / sa descuiem cerurile / sa porneasca ploile, / sa curga siroaiele / sa umple paraiele. / Hai, ploita, hai! / uda pamanturile / sa creasca granele / mari cat porumbele. / Hai, ploita, hai!"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.