Dezvoltarea medicamentelor care pot edita, la propriu, memoria, selectand amintirile placute si anulandu-le pe cele chinuitoare, a deschis dezbateri aprinse in randul antropologilor si al oamenilor de stiinta.
Acest tip de descoperiri provoaca intotdeauna dezbateri filozofice pe tema aplicabilitatii lor, revista ,,Wired’’ dand si de data aceasta tonul la discutii intr-un interviu cu neurologul Anders Sandberg. In curand, industria farmaceutica va putea prelua controlul asupra memoriei noastre la fel cum acum ne poate controla starea de spirit. Soldatii americani au fost primii care au testat miraculosul medicament pentru a-si sterge traumele legate de razboi, insa antropologii spun ca asemenea pastile ar putea deforma perceptia noastra asupra realitatii si intelegerii profunde a propriilor vieti.

“Multe dezbateri s-au bazat pe premisa gresita ca medicamentele vor functiona ca in scenariile filmelor SF. In realitate, medicamente studiate indelung precum aspirina au efecte secundare care pot deveni periculoase. Cred ca la fel se va intampla si cu medicamentele care pot edita memoria”, spune Anders Sandberg pentru Wired.com. Unul dintre cele mai de asteptat efecte secundare periculoase in privinta acestor medicamente revolutionare este acela ca ele pot sterge, pe langa amintirile traumatizante, si informatii pretioase din memoria subiectului, pe care s-ar putea sa nu le mai poata accesa. In prezent, cel mai folosit medicament este Propanololul, utilizat in anumite clinici in regim experimental in tratamente post-traumatice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.