Viata ar fi luat nastere dupa ce oceanele timpurii ale Terrei au inceput sa-si piarda din rezervele de nichel, moment in care atmosfera ar fi inceput sa acumuleze oxigen, arata un nou studiu al cercetatorilor canadieni.

Oxigenul reprezinta in jur de 21% din aerul respirat de oameni, fiind un ingredient vital cu ajutorul caruia organismele vii transforma cel mai eficient mancarea in energie, folosind respiratia aeroba. Cu toate acestea, atmosfera de pe Pamant nu a fost de la inceputuri bogata in oxigen, iar explicatia aparitiei lui a ocolit generatii intregi de oameni de stiinta, scrie “The Independent“.

Acum, cercetatorii de la Universitatea Alberta, Canada, au gasit insa o explicatie convingatoare pentru acumularea subita a oxigenului in atmosfera, produsa acum circa 2,7 miliarde de ani, cand viata consta doar intr-o serie de microbi unicelulari.

“Marele Eveniment de Oxidare” a avut loc, cred ei, cand un grup de microbi care distrugeau oxigenul a inceput sa dispara de pe fata Pamantului, pasand dominatia unor microbi producatori de oxigen.

Declansatorul acestui fenomen a fost imputinarea nivelului de nichel din oceane, care a dus la cresterea masiva a oxigenului si, implicit, la aparitia vietii pe Terra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.