Pana acum se credea ca, cu exceptia ficatului, niciun alt organ al corpului uman nu se poate regenera in mod natural, iar ipotezele pe aceasta tema au fost considerate de domeniul SF, in genul serialului Dr Who.

Insa, recent, oamenii de stiinta au demonstrat ca inima este, intra-adevar, capabila sa regenereze celulele distruse intr-un ritm estimat la 1% anual. Dupa cum remarca Daily Mail, aceasta descoperire ar putea revolutiona chirurgia cardiovasculara, in special nevoia de transplant de cord.

Concluziile au fost anuntate in aceasta saptamana, dupa prezentarea rezultatelor unui studiu efectuat pe 50 de voluntari. Studiul, care a folosit o metoda de datare care detecteaza urme ale izotopilor de carbon provenite de la testarile bombelor nucleare din timpul Razboiului Rece, da sperante pentru viitorul apropiat de stimulare artificiala a procesului de regenerare, au declarat oamenii de stiinta in revista Science.

"Aceasta ar fi o cale de a ajuta inima sa se autostimuleze in locul unui transplant", a declarat Jonas Frisen, unul din oamenii de stiinta, de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. El a precizat ca specialistii in domeniu trebuie sa profite de capacitatea inimii de a genera noi celule folosind fie compusi farmaceutici sau, daca este posibil, prin exercitii sau alti factori de mediu ce ar facilita acest lucru.

Biolog specializat in celule susa "stem cells", Frisen a explicat in mai multe randuri in lucrari de specialitate ca durata medie de viata a tuturor celulelor din corpul uman poate varia intre 7 si 10 ani. Unul din factorii care explica de ce oamenii se comporta potrivit datei nasterii si nu varstei fizice a celulelor corpului lor ar putea fi faptul ca un anumit tip de celule nu se innoiesc, iar aceasta minoritate speciala include unele sau toate celulele cortexului cerebral, afirma dr. Frisen, care pornind de la intrebarea legata de faptul daca celulele cortexului uman sunt capabile vreodata de innoire sau nu, a ajuns la un nou mod de stabilire a varstei celulelor umane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.