Dupa ce au descoperit virusuri noi transmise de la primate la om in randul comunitatilor de vanatori din Africa Centrala, niste cercetatori americani au initiat o retea globala de monitorizare stiintifica a speciilor ce i-ar putea infecta pe oameni cu agenti patogeni, pentru evitarea epidemiilor.

De fiecare data cand ii urmareste pe cimpanzei devorand carne cruda, imbibati in sange, saliva si fecale - toate posibile purtatoare de agenti patogeni -, epidemologul american Nathan Wolfe vede un context favorabil pentru transmiterea unor virusuri in sangele vanatorilor africani, dupa cum scrie el in revista “Scientific American” .

Munca de cercetare realizata de grupul condus de epidemologul american, inceputa acum zece ani, arata ca vanatoarea este un prilej foarte bun pentru ca agentii patogeni sa sara din organismul prazii in cel al pradatorului. De altfel, pandemia ce sta sub semnul HIV a inceput exact asa, virusul imunodeficientei umane fiind transmis de la maimute la cimpanzei si, pe urma, de la cimpanzei la oameni.

Sangele primatelor imbibat in sudoare umana face transferuri virale

Din cate a observat Nathan Wolfe, un vanator din Africa Centrala poarta doar pantaloni scurti din bumbac in timp ce cutreiera descult o poteca forestiera cu un babuin de peste 20 de kilograme in spinare.

Pe masura ce parcurge kilometri intregi pentru a ajunge in satul sau, sangele prazii se amesteca cu sudoarea vanatorului, i se scurge pe corp in jos si stationeaza in ranile sale deschise. Caz in care agentii patogeni din sangele babuinului au permis de trecere in sistemul circulator al vanatorului.

HIV nu este singurul izvorat dintr-un rezervor animal. Majoritatea bolilor infectioase umane, trecute si prezente, precum gripa, febra Dengue (transmisa de tantari) sau Ebola, isi au originea in lumea animala. Iar astazi, stransa legatura dintre populatiile umane ale planetei, creata in urma dezvoltarii cailor de transport, face ca noi boli sa se raspandeasca mult mai repede, fie ca vin direct de la animale salbatice sau ca sunt transmise de la animalele salbatice la cele domestice si apoi la oameni, precum in cazul virusului encefalitei japoneze sau al unor tipuri de gripa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.