Pana in prezent, parerea unanima a naturalistilor era ca florile colorate intens, in nuante vibrante, sunt asa tocmai pentru a atrage insectele, in scopul polenizarii. Un nou studiu respinge aceasta ipoteza, lansand ideea ca intensitatea culorilor plantelor nu face decat sa respinga, evitandu-se astfel ca florile sa fie consumate de ierbivore.

Un studiu derulat de biologii de la trei universitati australiene concluzioneaza ca florile intens colorate, precum trandafirii rosii, nu fac decat sa sperie ierbivorele mari, precum cangurii, scapand astfel cu viata dintr-o confruntare in care, altfel, n-ar fi avut nicio sansa.

Conform studiului, culoarea intensa a trandafirilor rosii se datoreaza nivelului crescut de cianide, extrem de toxice, realateaza The Telegraph, citat de ziare.com. Nu doar ierbivorele sunt gonite de intensitatea culorii acestor flori, ci si albinele, trandafirii fiind polenizati de pasari.

In fapt, acest tip de plante a evoluat in acest fel tocmai pentru a se putea apara de dusmani. Culoarea rosie nu face decat sa avertizeze ierbivorele ca nivelul cianidelor este crescut si, deci, gustul plantei este unul amar, deloc agreat de animale, si chiar toxic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.