Frederikshavn, o mica localitate portuara daneza, are ambitia de a deveni pana in 2015 primul oras al planetei care sa fie alimentat exclusiv cu energie regenerabila, relateaza AFP.
Amplasat in nordul Danemarcei, intre coline inverzite si Marea Kattegat, fosta baza navala, Frederikshavn, un orasel cu 25.000 de locuitori, este hotarat ajunga in sapte ani la o revolutie verde: sa devina emblema tehnologiei energiei verzi si un exemplu de urmat pentru celelalte orase ale lumii, informeaza newsIn.

In regatul scandinav, considerat in avangarda energiei "curate", mica insula Samsoe a deschis deja drumul, fiind alimentata 100% prin electricitate eoliana si incalzindu-se prin intermediul panourilor solare si a biomasei.

Frederikshavn este totusi altceva, pentru ca proiectul sau este mult mai amplu. Primaria a lansat proiectul "Frederikshavn, oras energetic" in 2008, iar directorul proiectului, Mikael Kau, recunoaste ca este un proiect ambitios, desi doar un sfert din energia orasului provine momentan din surse alternative. Potrivit lui Kau, acest lucru este posibil datorita energiei eoliene, solare, a biogazului si a deseurilor din agricultura. Mikael Kau arata ca sprijinul unor companii precum Dong Energy, care a aderat deja la proiect, este vitala.

Costurile investitiilor sunt estimate intre 1 si 1,5 miliarde de coroane daneze (134 si 201 milioane de euro) finantarea provenind de la intreprinderi private.

De pe acoperisul Primariei, de unde se deschide o priveliste spectaculoasa, primarul Erik Soerensen subliniaza ca intreg consiliul municipal sprijina proiectul. "Este esential ca fiecare sa isi asume responsabilitati in lupta impotriva incalzirii climatice, intr-o lume in care consumul enorm de energie fosila ameninta conditiile vietii pe pamant", a declarat Soerensen.

Pentru el, proiectul de la Frederikshaven reprezinta o "oportunitate" in ceea ce priveste noile tehnologii de mediu, dar si o sursa de generare de locuri de munca intr-un oras care de aproximativ zece ani a ramas fara resurse, in urma inchiderii santierelor navale, care au trimis in somaj 7.000 de persoane.
Selectionat in 2006 de cei mai buni experti, Frederikshavn este considerat locul ideal pentru "montarea unui laborator experimental si pentru a demonstra ce se poate face cu tehnologiile existente pentru transformarea, in cativa ani, a consumului de energie fosila in energie 100% regenerabila".
Responsabilii pentrru proiectul Frederikshavn, care a fost gazda unor presonalitatii celebre precum fostul vicepresedinte american Al Gore, au fost "convinsi" sa actioneze dupa ce li s-au prezentat prespectivele dramatice in ceea ce priveste climatul.

"Trebuie sa facem ceva si sa nu asteptam ca intreaga lume sa fie de acord", spune primarul, subliniind ca orasul a pornit de la un postulat: de ce sa nu incepem cu Frederikshaven? "Sustinerea populatiei este insa indispenabila pentru reusita", puncteaza Marie Halgaard Nielsen, responsabil pentru participarea locuitorilor la proiect.

"Oamenii se intreaba daca proiectul merita efortul si daca va aduce locuri de munca si daca va contribui la dezvoltarea orasului", a explicat Nielsen in cadrul unei reuniuni a militantilor pentru acest proiect.
Aflat in fata unui camp de 8.000 de metri patrati cu panouri solare conectate la o centrala de incalzire, Flemming Soerensen, directorul acesteia, spera ca guvernul va avea vointa politica. "Putem reusi cu conditia ca guvernul sa ne ajute", conchide acesta. El se plange ca executivul sprijina dezvoltarea energiilor regenerabile numai prin vorbe si nu prin acte concrete, pentru ca nu acorda "mijloace".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.