Un grup de oameni de stiinta reuniti zilele acestea in Copenhaga i-a solicitat publicului sa demonstreze un "mai puternic sentiment de urgenta" in abordarea schimbarilor climatice, avertizand ca incalzirea globala se accelereaza mai rapid decat se credea ulterior

Conferinta, care a inceput marti si se desfasoara pe durata a trei zile, are scopul de a actualiza datele cu privire la incalzirea globala, date provenite de la un raport al ONU, emis cu doi ani in urma.

La inceputul lui 2007 Parteneriatul Interguvernamental ONU pentru Schimbarile Climatice (PISC) a ajuns la concluzia ca incalzirea globala, necontrolata, ar conduce catre inundatii severe, secete, boli si disparitia unui numar mare de specii de plante si animale, pana la sfarsitul acestui secol.

Intre timp insa, noi cercetari au demonstrat ca impactul ar putea fi chiar mai rau si va veni mai devreme decat se asteptaul specialistii.

"In mod sigur mesajul din partea stiintelor naturii, acea ramura a stiintei care studiaza modul in care sistemul climatic functioneaza, nu este pozitiv. Nu putem gasi nicio veste buna", a declarat Katherine Richardson, specialist al Universitatii din Copenhaga, citata de Al-Jazeera.

Catastrofa

Oamenii de stiinta care participa la summit spun ca nivelul marii ar putea creste chiar si cu un metru – de doua ori mai mult decat se credea ca va creste pana in 2100, in cazul in care continua topirea ghetii polare.

"Aceasta inseamna ca, in cazul in care emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi reduse rapid si substantial, in cel mai optimist scenariu vor fi afectate doar locuintele din zonele de coasta, ceea ce ar insemna ca zeci de mii de oameni vor trebui sa isi gasesca un alt mijloc de viata", au declarat organizatorii conferintei.

Jhon Aston, negociator de top pe probleme climatice, din Marea Britanie, avertizeaza ca natiunile ar trebui sa priveasca cu mai multa seriozitate acest gen de descoperiri. "Avem nevoie de un sens mult mai puternic al urgentei in societatile noastre. Trebuie sa realizam ce inseamna un rezonabil <cel mai grav caz> in viata celor care traiesc astazi. Un nivel al marii crescut cu unul sau doi metri nu ar fi daunator numai pentru China, ar fi catastrofal pentru toata populatia".

"Cei mai multi dintre noi-cercetatorii, am fost instruiti sa nu ne murdarim mainile cerand intelegere de la politicieni. Dar realizam acum ca avem de-aface cu o problema atat de complicata si atat de urgenta incat trebuie sa ne asiguram ca rezultatele cercetarilor sunt intelese in totalitate", a declarat Richardson.

Raportul PISC este un document inestimabil, dar va fi deja expirat, in decembrie cand factorii de decizie politica se vor reuni pentru a negocia felul in care trebuie tratata problema climatica la nivel global.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.