Psihoterapeutul Irina Holdevici, autoare a unui recent „Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentala”, foloseste hipnoza inca din anii ‘70 pentru a combate tracul sportivilor, stresul sau dependentele.

„Nu accept foarte usor sa fac hipnoterapie, mai ales atunci cand clientii imi cer asta in mod insistent”, avertizeaza psihoterapeutul Irina Hol­devici. Ca adjuvant la terapia cognitiv-comportamentala, descrisa in tratatul omonim de la Editura Trei, psihologul bucurestean foloseste, dupa caz, relaxarea si sugestia hipnotica. „Hip­noza nu este un fenomen paranormal, e mai degraba o stare de relaxare accentuata”, precizeaza din capul locului specialista.

Mai mult, hipnoza nu face miracole, asa cum se asteapta unii parintii ce intra in cabinet de mana cu micuti suferinzi de schizofrenie sau de retard mintal. „Hipnoterapia nu poate fi folosita pentru pacientii din marea psihiatrie, cu schizofrenie, depresii majore, tulburare bipolara, epilepsie, deficiente mintale sau alcoolism cronic”, traseaza psihologul Irina Holdevici limitele hipnoterapiei.

In schimb, continua ea, hipnoza e potrivita in psihoterapia tulburarilor de stres, a ticurilor sau pentru cei vor sa se lase de tigari si de bautura. Acum 30 de ani, Irina Holdevici folosea hipnoza pentru a-i scapa pe sportivi de emotiile concursului. „Imediat dupa terminarea facul­tatii, in 1972, am fost repartizata ca asistent universitar la catedra de psihologie a Insti­tutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.
Colaboram pe atunci cu Institutul de Stiinte Psihologice si Pedagogice, unde l-am intalnit pe profesorul Vladimir Gheorghiu, plecat ulterior in Germania. De la el am invatat tehnica hipn­otica”, isi aminteste profesorul universitar Irina Holdevici. A aplicat tehnica in consilierea psihologica a loturilor olimplice de tir, gimnastica masculina si scrima. „Chiar daca nu foloseam termenul de «hipnoza», pentru ca nu dadea bine la acea vreme, faceam relaxare si hipnoza pentru reducerea tracului dinaintea competitiei.

Dupa ce sportivul atingea o stare de relaxare musculara, fizica si psihica, administram sugestii de intarire a eului de genul «Esti puternic, ai incredere in fortele proprii», dar si sugestii specifice pentru fiecare proba in parte, de exemplu cea de pistol-viteza”, rememoreaza Irina Holdevici. Psihologul atentioneaza insa ca hipnoza nu poate fi folosita in timpul competitiei, fiind echivalata cu dopingul. In prezent, pe langa cursurile predate la Uni­versitatea Bucuresti, Irina Holdevici pri­meste clienti in psihoterapie. Nu foloseste intotdeauna hipnoza, dar ii este de ajutor in vindecarea atacurilor de panica.

„Aceste proble­me apar la persoanele adulte sanatoase si chiar la cei cu personalitati puternice, cum sunt managerii de top. Din cauza suprasolicitarii, persoana incepe sa resimta niste tulburari neurovegetative spectaculoase care duc cu gandul la o boala organica grava. Omul se gandeste la infarct, ca va lesina sau va face un atac cerebral. Merge la urgenta, dar nu se depisteaza nici o cauza organica”, spune Irina Holdevici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.