Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology, angajatii de varsta medie care lucreaza peste 55 de ore pe saptamana au mai multe probleme cognitive - de exemplu, stau prost cu memoria de scurta durata si nu isi gasesc cu greu cuvintele de care au nevoie pentru a comunica - decat cei care lucreaza mai putin de 41 de ore pe saptamana.

Reiese ca oamenii de stiinta au subestimat, pana acum, consecintele negative de lunga durata ale muncii excesive asupra creierului.

Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, aproape 90% din salariatii din Romania sustin ca fac zilnic ore suplimentare, iar 44,5% dintre acestia au declarat ca programul lor zilnic de lucru este de cel putin 10 ore. 45% din cei care stau peste program la serviciu spun ca lucreaza, in plus, in fiecare luna, cel putin 40 de ore suplimentare.

Un colectiv de cercetatori finlandezi, condus de dr. Marianna Virtanen, a monitorizat, cu incepere din anii 1980, starea de sanatate a 2.214 de functionari de stat din Marea Britanie. Functionari care au depasit cu putin varsta de 50 de ani au fost supusi unor teste pentru masurarea functiilor cognitive. A reiesit ca acei functionari care au lucrat cel mai mare numar de ore suplimentare au obtinut si scorurile cele mai scazute la doua din principalele 5 teste care masoara functiile creierului - rationamentul si vocabularul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.