Competitie acerba intre oamenii de stiinta americani si europeni, relateaza bbc.co.uk. Desi dotarile lui tehnice sunt mult mai avansate, CERN, laboratorul european, a fost devansat de catre americanii de la Fermlab, in cursa pentru descoperirea bosonului Higgs ("particula lui Dumnezeu"). Si asta din cauza accidentului suferit de catre acceleratorul LHC, la scurt timp dupa lansare.

Fermilab, laboratorul de stiinta al Departamentului Energetic si Stiintific al Statelor Unite, relateaza ca CERN, rivalul lui european, pierde vertiginos teren in cursa pentru descoperirea particulei Higgs. Reprezentantul CERN, Lyn Evans, recunoaste ca ar putea pierde unul dintre cele mai mari premii oferite in fizica din cauza accidentului care a oprit activitatea acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) pana in luna septembrie a anului curent. Cei doi rivali incearca sa identifice "particula lui Dumnezeu" - una dintre particulele fundamentale ale materiei. Gasirea bosonului lui Higgs ar putea ajuta la aflarea raspunsului la intrebarea "de ce materia are masa". Identificarea "Particulei lui Dumnezeu" a fost prioritara pentru CERN - Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare - inca din momentul in care LHC a fost conceput la inceputul lui 1980. Dupa lansarea LHC la Geneva in septembrie anul trecut, unii oameni de stiinta au preconizat aflarea bosonului Higgs pentru vara lui 2009. O saptamana mai tarziu, insa, a avut loc un accident care a stopat experimentele la accelerator pentru aproape un an. Astfel, Fermilab, vazandu-se in avantaj, a sporit intensitatea activitatilor la acceleratorul lor Tevatron, aflat la sediul din statul Illinois.

Cursa pentru primul loc

In cadrul AAAS, intalnirea anuala de la Chicago a conducatorilor celor mai puternice acceleratoare de particule din lume, directorul Fermilab, Pier Oddone, a prezentat ultimele date furnizate de Tevatron. "Acum avem o mare sansa de a vedea <<urme>> ale bosonului Higgs inainte ca LHC sa faca asta", relateaza colegul acestuia, doctorul Dmitri Denisov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.