Un cod genetic inedit si ciudat, foarte asemanator celui intalnit la toate formele de viata terestra, pluteste intr-o eprubeta imbibata in apa uleioasa, intr-un laborator din Florida, fiind considerat primul sistem chimic artificial capabil de evolutia darwinista si un instrument de identificare a formelor de viata de dincolo de Terra.

Biochimistul Steven A. Benner, de la Fundatia pentru Evolutie Moleculara Aplicata din Gainesville, Florida, descrie pentru LiveScience un sistem artificial realizat de el, compus din patru molecule ce reprezinta pietrele de temelie ale ADN-ului uman si opt variante modificate sintetic ale acestora.

Principala diferenta dintre moleculele sintetice si cele care stau la baza ADN-ului nostru consta in faptul ca primele nu se pot multiplica inca, desi Benner asigura ca acest lucru va fi posibil in cativa ani. Sistemul, care nu are inca destula informatie pentru a da nastere unor organisme, le poate da oamenilor de stiinta idei in cautarea unor noi forme de viata aflate in afara sau ascunse chiar pe teritoriul planetei noastre.
De 20 de ani, laboratoarele conduse de Benner incearca sa creeze forme de viata artificiala cu trasaturi genetice similare celor intalnite pe Pamant.

Impreuna cu colegii sai, cercetatorul american s-a axat pe extinderea “alfabetului ADN” pentru a dezvolta un “sistem genetic informational extins artificial”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.