De peste 50 de ani de cand au luat calea spatiului, pamantenii s-au intrecut sa lase in urma lor reziduuri precum spatule, urina sau cenusa creatorului “Star Trek”.

De la statii spatiale in toata regula pana la suruburi minuscule, obiectele lasate de izbeliste sau ratacite pur si simplu incep sa transforme atmosfera Pamantului intr-o promitatoare pubela. Unele dispar dupa ce intra in contact cu atmosfera planetei noastre, altele constituie in continuare o amenintare la adresa astronautilor. Revista “Wired” a facut un clasament al celor mai ciudate astfel de obiecte.

1. Spatula. Pierduta de astronautul Piers Sellers in timp ce incerca sa intinda o substanta lipicioasa pentru a testa niste materiale. Neglijenta s-a produs in 2006, in timpul zborului STS-121, desfasurat de naveta Discovery spre Statia Spatiala Internationala, intr-o misiune de testare a noilor tehnici de siguranta dupa dezastrul Columbia din 2003. “Era spatula mea preferata”, se lamenta la acea vreme Sellers.

2. Trusa de scule. Astronautul Heide Stefanyshyn-Piper a scapat din mana pretiosul bagaj in timpul unei expeditii efectuate in noiembrie anul trecut, in timp ce incerca sa repare un panou solar al unei statii spatiale. Trusa, care cantarea 13 kilograme, avea in ea pistoale cu nitroglicerina, un aparat de razuit si mai multe pungi pentru resturi si costa aproape 100.000 de dolari. O serie de astronomi amatori au reusit chiar sa repereze trusa pe orbita.

3. Manusa. Primul astronaut care a lansat trendul ratacirilor de lucruri personale in spatiu este americanul Ed White, care a reusit acest lucru in 1965, in timpul zborului la bordul navetei Gemini 4. Manusa n-a rezistat mai mult de o luna, dupa care a ars in atmosfera Pamantului.

4. Rezervor de amoniac. De data asta, cu premeditare: in iulie 2007, NASA a cerut astronautilor sa se descotoroseasca de un rezervor de peste 600 de kilograme. Dispozitivul servea la sistemul de racire a navei spatiale. Considerat prea costisitor, efortul de a aduce inapoi la sol rezervorul s-a tradus prin arderea acestuia la contactul cu atmosfera terestra un an mai tarziu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.