La Gradina Botanica din Cluj-Napoca poate fi admirata o specie de planta din flora de acum 100 de milioane de ani. Tumboa, o planta africana pe cale de disparitie, expusa la Cluj-Napoca, este o adevarata fosila vie.

Ocrotita de legi internationale, planta este considerata una dintre cele mai bizare de pe Pamant. Ea este raspandita numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Specia este o supravietuitoare a florei de acum 100 de milioane de ani.

Frunzele cresc permanent

Tumboa are numele stiintific Welwitschia Mirabilis, ultimul termen insemnand in latina „extraordinar, minunat”, iar primul provenind de la numele celui care a descoperit-o, in 1860, doctorul Friederich Welwitsch. Frunzele plantei, care traieste chiar si doua mii de ani, nu se usca si nu cad niciodata.
Ele continua sa creasca pe toata durata vietii. Desfasurata, o frunza poate atinge peste 8,8 metri lungime. Pe meleagurile Africii, temperaturile din timpul zilei ating 40°C, urmate apoi de frigul aprig si vanturile noptii. Desi majoritatea plantelor depind in totalitate de radacini pentru a absorbi apa din sol, tumboa traieste altfel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.