“Sta si azi in fata lumii o enigma nesplicata”... constata Eminescu la vremea lui. Peste timp, un consultant al prestigioasei reviste britanice New Scientist a sintetizat, pentru cotidianul londonez The Guardian nu mai putin de cinci enigme neexplicate inca (daca vor fi vreodata) ale Universului – fenomene carora oamenii de stiinta nu reusesc sa le gaseasca explicatia.

In cazul unora dintre aceste enigme, Michael Brooks a incercat sa estimeze si revolutia stiintifica sau sociala pe care ar putea-o declansa-o solutionarea misterului.

1. Partea de univers “lipsa la inventar”

In Univers nu exista decat masa si energie. Numai ca nici dintr-una, nici din cealalta categorie nu putem detecta decat un mic procentaj. Oamenii de stiinta estimeaza ca 96 la suta din Univers lipseste la apel. Partii care lipseste i s-au dat nume – “materie intinecata” si “energie intunecata” – dar cu asta nu aflam nimic concret despre natura acestei materii si acestei energii. Cu toate acestea, ar fi foarte important sa aflam mai multe – in definitiv, energia intunecata creaza incontinuu noi “teritorii” spatiale si temporale, iar despre “materia intunecata” se afirma ca face, prin forta gravitationala pe care o exercita, ca galaxiile sa nu o ia razna.

2. Viata

Fiecare dintre noi stie ca este mai mult decat o simpla adunatura de molecule. Intrebarea care se pune este: de ce? Tot asa, oricine stie ca un copac este viu, iar masa de acasa nu este vie. Iarasi, trebuie pusa intrebarea “de ce?”. Biologii aproape ca au renuntat sa defineasca fenomenul pe care il numim viata, incercand, in schimb, sa gaseasca metode de a “aduce la viata” diferite combinatii de molecule. In mod bizar, scrie Michael Brooks, “in limbajul chimiei, candidatul cel mai plauzibil la titlul de amestec chimic nascator de viata are o structura similara detergentului pe care-l folosim pentru spalatul rufelor...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.