Corpul uman este format din 206 oase separate, unite intre ele prin diferite articulatii, peste 500 de muschi, 5 milioane de globule rosii (care au o durata medie de viata de 100 de zile) sau 2 metri de piele, cu o greutate de 3 kg.

Acestea sunt doar cateva statistici privind dimensiunile standard ale unor parti componente ale organismului uman. Specialistii, citati de ziarul britanic The Independent, au incercat sa dezlege misterul catorva parti importante ale corpului uman, in functie de semnificatiile medicale, sociale si psihologice ale
dimensiunilor acestora:

1) Marimea capului

Cercetatorii sustin ca, cu cat mai mare este volumul sau circumferinta craniului, cu atat mai mare este coeficientul de inteligenta al unei persoane. De pilda, daca volumul capului are in jur de 1,359 de centimetri cubi, IQ are valoarea de 110, in vreme ce un cap care are o marime de 1,600 de centimetri cubi este corelat cu un IQ de 125 - se arata intr-un studiu recent.

2) Greutatea la nastere

Greutatea avuta de un individ la nastere are un impact crucial asupra starii viitoare de sanatate. De regula, o greutate sub limita normala este asociata cu un risc crescut de bolile cardiovasculare, diabet, depresie, obezitate si migrene frecvente. Un studiu realizat in Statele Unite pe 160.000 de femei cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani a reliefat faptul ca cele care au avut la nastere o greutate sub 2,2 kilograme sufera in proportie de 39% de hipertensiune arteriala.

De asemenea, un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Keele pe un lot de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani a dus la concluzia ca persoanele cu o greutate foarte mica la nastere au fost de 2,8 ori mai mult predispuse spre depresie, in vreme ce un alt studiu la care au participat 20.000 de barbati a scos in evidenta faptul ca trei sferturi dintre cei care au avut o greutate la nastere sub 2,5 kg au devenit diabetici, comparativ cu persoanele care s-au nascut cu o greutate de peste 3 kg.

Specialistii din Suedia au descoperit ca, in cazul in care un nou-nascut hranit suplimentar castiga minimum 1 kg inainte de a iesi din spital, riscul ca acesta sa sufere de un atac cerebral in timpul vietii scade cu peste 55 de procente. Institutul de Sanatate Publica din Finlanda a finantat un studiu care releva faptul ca un colesterol crescut este corelat cu o greutate mica la nastere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.